El ple que el Consell Comarcal del Moianès va celebrar anit va començar amb harmonia i va acabar amb polèmica en una de les primeres votacions d'aquest jove organisme. El motiu és la moció que es va presentar al final de la sessió per demanar a l'Ajuntament de Moià i a l'ACA que s'intensifiquin les mesures per controlar la contaminació de la riera de la Tosca, que desemboca al riu Calders. A grans trets, va situar els consellers d'ERC en contra de la seva aprovació, i la resta a favor, i finalment va ser denegada després d'un empat a 8 i tres abstencions (dues d'ERC i una de CiU), de manera que el president comarcal, Dionís Guiteras (ERC), va fer valer el seu vot de qualitat.

És la moció que la setmana passada van consensuar els alcaldes de Calders, Monistrol de Calders i Navarcles (vegeu Regió7 de dijous), i que l'alcalde de Calders i conseller comarcal, Eduard Sán-chez (CiU), va portar en nom de tots tres al ple d'ahir. Un cop Sán-chez va haver exposat el document, Guiteras va dir que com a alcalde de Moià no podia acceptar aquesta moció, entenent que "ens està dient que l'Ajuntament no ha fet res en aquesta qüestió i això no és veritat". En aquest sentit, va enumerar diverses accions de control i informes sobre la depuradora de Moià (a la que la moció al·ludeix com a part responsable de la contaminació al no poder absorbir tota l'aigua del municipi), i segons va apuntar, demostren que "la riera de la Tosca i el medi ambient del territori són una prioritat també per a l'Ajuntament de Moià". Va dir que tan sols des del gener del 2016 s'havien recollit 107 mostres en 117 inspeccions i que havien donat lloc a 440 paràmetres analitzats. Guiteras va dir que la moció "és esbiaixada" considerant que atribueix totes les responsabilitats a Moià, i n'eludeix d'altres, com les que va dir que podia tenir l'Ajuntament de Calders pel que fa als camps del seu terme regats amb purins "que també es filtren quan plou".

Sánchez va respondre que en cap moment es pretenia negar la feina feta per Moià, i "l'únic que fem és reforçar la seva tasca i donant-li més potència per implementar les mesures".

El debat també va tenir la intervenció de l'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells (CUP), que si bé no és conseller comarcal era entre el públic, i se li va donar un torn de paraula. Es va expressar en la mateixa línia que Sánchez, i va reclamar l'actuació "urgent" davant un problema que va dir que fa molt temps que s'arrossega.

Entre la resta de consellers també es van generar discrepàncies. L'alcalde de Castellcir, Eduard Guiteras, va retreure al de Calders que volgués tirar pel dret "quan riu amunt també ens sentim maltractats i mai se'ns ha dit res". Per la seva banda, l'alcalde de Collsuspina, Oriol Batlló, també va ser refractari a la moció, "perquè la presenteu demanant unitat sense ni tan sols haver-la consensuat".

Sánchez va voler deixar clar que "no és una moció política" perquè prové de tres ajuntaments amb colors diferents, però Guiteras va lamentar que fruit d'aquest debat "trenquem per primera vegada un consens que hi ha hagut durant 20 anys". Guiteras es va comprometre a una sessió extraordinària del Consell d'Alcaldes per reconduir la situació.