El Jutjat Penal número 2 de Manresa ha confirmat la sentència que condemna l'exalcalde de Moià Josep Montràs a nou mesos de presó i un any i mig d'inhabilitació per permetre, tal i com ja va informar Regió7.

Es tracta d´una condemna pactada amb la fiscalia després que Montràs reconegués els fests que si li imputaven. L´exalcalde es va declarar culpable de l´abocament d'aigües residuals procedents d'un polígon industrial al Torrent de l'Ocella del municipi, la qual cosa ha danyat l'ecosistema del riu

En una sentència de conformitat, amb què Montràs evita la celebració del judici, el jutjat penal número 2 de Manresa (Bages) condemna l'exalcalde per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i li imposa, a més, el pagament d'una multa de 3.600 euros.

Montràs, que va ser alcalde de Moià per CiU entre 1983 i 2011, no haurà d'ingressar a la presó per complir la pena imposada, segons l'acord assolit amb la Fiscalia i l'acusació particular exercida per l'ajuntament, amb la condició de no tornar a delinquir en un termini de dos anys.

La sentència, a què ha tingut accés Efe, deriva d'una denúncia que l'actual alcalde, Dionís Guiteras, dels independents d'Ara Moià, va presentar davant la Fiscalia de Medi Ambient després de tenir constància dels abocaments que, des de l'any 2004, estaven contaminant la conca fluvial del Torrent de l'Ocella.

Segons la sentència, Montràs va encarregar el 1999 a l'arquitecte municipal la redacció del projecte de modificació puntual del polígon La Bòbila de Moià, que va ser aprovat el novembre de 2000 per la Comissió d'Urbanisme de Barcelona, encara que amb l'obligació d'informar-ne a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Per donar el vistiplau al pla urbanístic, l'ACA va exigir a l'ajuntament que li lliurés una sèrie de documents relacionats amb el tractament d'aigües residuals previst per al polígon industrial, però el consistori mai no va arribar a lliurar-los.

El ple municipal de Moià va aprovar el 2011 per majoria absoluta el projecte tècnic relatiu a les obres d'urbanització del polígon, que van finalitzar el 2004, sense que es dugués a terme la connexió del clavegueram residual a la xarxa del municipi que preveia el pla impulsat pel consistori.

Des de 2004, sosté la sentència, s'han estat duent a terme "abocaments regulars d'aigües residuals i abocaments puntuals d'aigües industrials al Torrent de l'Ocella", que han provocat "una greu afectació de les condicions de l'ecosistema" del riu i de la qualitat de les seves aigües.

Segons el jutge, l'acusat va tenir "perfecte coneixement" que les empreses del polígon industrial La Bòbila-Pla de Romaní han estat abocant regularment aigües residuals i, puntualment industrials, al Torrent de l'Ocella.

Aquests abocaments han acabat contaminant el riu, segons la sentència, "ja que no s'havien executat les obres de connexió entre el col·lector esmentat i l'estació depuradora d'aigües residuals de Moià per tractar les aigües", malgrat que la connexió del clavegueram estava pressupostada i aprovada.

La sentència recorda, a més, que l'Ajuntament de Moià té competències en matèria de tractament de residus i depuració d'aigües, per això era "el garant que havia d'evitar els abocaments d'aigües residuals com a font de perill" i tenia l'obligació de tractar les aigües residuals d'acord amb les seves competències.

Les anàlisis dutes a terme pels Mossos d'Esquadra al Torrent de l'Ocella van revelar altes concentracions d'amoni i altres elements contaminants, que impedeixen o limiten l'ús d'aigua d'aquesta conca fluvial per a usos agrícoles, industrials o de consum.