L'Ajuntament de Monistrol de Calders adquirirà a partir d'aquesta setmana un conjunt de 38 escultures de grans dimensions que instal·larà en diversos indrets emblemàtics del poble. Són peces que l'empresari local Fèlix Estrada-Saladich havia anat encarregant a diversos escultors, i que van passar a formar part de la fundació privada que porta el seu nom.

Fins ara, la col·lecció s'exposava al parc Pedregar de Bellaterra, però els descendents d'Estrada i titulars de la fundació han optat finalment per cedir les escultures a l'Ajuntament de Monistrol.

Es tracta de 38 escultures d'estils, formes i material molt divers, apunta l'alcalde, Ramon Vancells, però de dimensions considerables, tenint en compte que les més petites són de la mida d'una persona "però n'hi ha de fins a 6 metres, i que pesen 7 o 8 tones". Algunes reprodueixen figures humanes o animals, i també n'hi ha d'abstractes, i la majoria són de pedra, però també de fusta o de diversos metalls. Són peces que Estrada havia encarregat a escultors d'arreu de l'estat "i mirava que fossin representatives del territori on havien estat esculpides", diu Vancells, de manera que n'hi ha algunes de locals amb pedra de Monistrol.

Un procés de tot un any

Els tractes per a l'adquisició d'aquestes peces ja es van iniciar en l'anterior mandat amb l'aleshores alcalde de CiU Maties Ponsa, "i quan vam entrar nosaltres ja ens vam trobar la cessió feta", diu Vancells (de la CUP). En aquest temps, el govern municipal ha buscat finançament, i s'han estudiat els 38 indrets on s'ubicaran les escultures, "que no ha estat fàcil", diu Vancells. Quant als diners, s'han lligat 108.000 euros amb la Xarxa Local de la Diputació, que han de cobrir el trasllat de les peces i l'adequació d'un espai com a centre d'interpretació del conjunt escultòric (vegeu desglossat).

També es tenen clars els llocs on es col·locaran. Aquesta mateixa setmana es preveu que comenci el trasllat de les primeres peces, que es podria allargar un parell de mesos, per bé que ja es col·locaran a lloc a mesura que vagin arribant. Ateses les dimensions que té el poble (d'uns 700 habitants) "se'n veuran pertot arreu", diu Vancells.

S'han buscat espais emblemàtics en carrers, parcs, i zones de passeig, i també se n'instal·laran algunes de caire religiós al cementiri, tenint en compte que hi ha el panteó familiar d'Estrada.

L'Ajuntament muntarà dissabte, per Sant Jordi, una mostra pública del projecte, amb una exposició de fotos de les 38 escultures, i amb plafons explicatius sobre què representa cada una, el procés que les ha portat fins a Monistrol, i els motius pels quals s'ha escollit cada una de les ubicacions.