Mura i Talamanca podrien disposar en uns mesos de les depuradores d'aigües residuals que, des de fa quatre anys, estan pràcticament acabades però inactives pels problemes econòmics que va tenir la constructora.

Fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua, que és qui en el seu dia en va adjudicar l'obra, han explicat que la situació que va provocar que la construcció d'ambdues depuradores quedés encallada en la recta final -juntament amb d'altres que formaven part del mateix paquet- ja està reconduïda.

De fet, en tots dos casos pràcticament només faltava per fer la connexió elèctrica, ja que el conjunt de l'obra estava executat i tan sols resta activar la connexió per a la seva posada en servei. En els darrers dies ja s'han estat obrint les rases per passar el cable elèctric a la depuradora de Talamanca, i des d'avui i fins dijous quedarà tallat l'accés a Mura per Rocafort, precisament pels treballs d'obertura del pas per a la connexió de l'estació de sanejament. Endesa n'ha de fer posteriorment la posada en marxa perquè l'ACA ja pugui recepcionar les instal.lacions i fer que entrin en servei.

Aquestes actuacions formaven part del contracte de concessió del Pla de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes del Llobregat Nord (que incloïa una trentena d'intervencions), però van quedar paralitzades arran de la fallida econòmica de l'adjudicatari del contracte, que era una Unió Temporal d'Empreses. Finalment, a final del 2014 es va regularitzar la situació de l'empresa concessionària, que va cedir tot el contracte a una de les empreses de la UTE.

Al llarg d'aquest any s'ha estat treballant en la regularització de les condicions del contracte de concessió, l'actualització de l'acord i la seva modificació amb el canvi d'adjudicatari per tal que es po- guessin acabar d'executar amb totes les garanties jurídiques.

Les obres van ser promogudes per l'ACA dins un pla de la Generalitat encarat a poblacions que, com Mura i Talamanca, no tenien cap tipus de sistema per depurar les seves aigües (s'aboquen directament al riu), per la qual cosa la notícia va ser rebuda amb entusiasme pels dos pobles, que feia anys que reclamaven una solució per a les seves aigües residuals.

El juny del 2011 es van iniciar les obres de totes dues instal.lacions. Segons les previsions d'aleshores del departament, la de Talamanca havia d'estar enllestida a principi del 2012, i la de Mura cap a la primavera d'aquell any.

Tots dos municipis esperen amb ànsia la posada en marxa de les depuradores, ja que tot i que es tracta de poblacions amb pocs habitants permanents, els caps de setmana i sobretot durant els mesos d'estiu multipliquen fins i tot per cinc el nombre de residents. A més, són dues poblacions que es troben dins dels límits d'un parc natural, el de Sant Llorenç del Munt.