El testimoni gravat de la infermera de Castellterçol (Moianès) Gemma Poca, voluntària al camp de refugiats d'Idomeni (Grècia) -que la policia grega ha començat a desallotjar-, s'ha convertit en viral en les darreres hores després de la seva difusió a través de WhatsApp. En un missatge de veu inicialment adreçat a la seva família però amb la intenció que es difongués als mitjans, Poca, de 56 anys, denuncia la situació precària en què viuen els refugiats del camp i l'atac de la policia grega amb gasos lacrimògens.

En la seva gravació Gemma Poca relata els fets que va viure a Idomeni, a la frontera de Grècia amb Macedònia, dimecres de la setmana passada. En el relat assegura que "avui és tot ple de gas i no es pot respirar" i afegeix que "ens disparen, no tenen cor. Hi ha molts nens aquí i molta gent gran que no pot córrer i no pot marxar. No és només fum, és alguna cosa més".

La infermera assegura que es tracta d'una "agressió contra els éssers humans" i no dubta a qualificar d'"assassins" els responsables de la Unió Europea que han permès aquesta situació. "Això és un assassinat", conclou.

En la gravació, que s'ha difós principalment per WhatsApp i que molts mitjans han reproduït, la cooperant es pregunta: "com Europa pot permetre aquest assassinat? Perquè la gent no pot respirar! Són gent que fugen de la guerra, que els han destrossat les cases", i demana que es difongui la situació: "si us plau, a tots els que pugueu, digueu-ho".

El seu marit, Txema Pluvins, explica des de Castellterçol que quan va escoltar el missatge es va adonar "que era molt potent" i va decidir difondre'l amb l'objectiu de "conscienciar i fer una acció perquè els governs no mirin cap a una altra banda i per sensibilitzar la gent del que està passant i que és necessària la seva ajuda".

Gemma Poca és al camp d'Idomeni des de principi del mes de maig, tot i que ja hi va ser durant el mes de març. Infermera de primària a Bigues i Riells, sensibilitzada pel drama dels refugiats, va marxar a principi de març amb un amic cap a Lesbos amb el seu cotxe particular carregat de mantes elèctriques. Després d'assistir els refugiats que arribaven a l'illa, al cap de deu dies es va desplaçar al camp d'Idomeni, on creia que podia ser de més utilitat. Un cop allà, va entrar en contacte amb l'ONG Bomberos en Acción per ajudar-los en tasques d'infermeria.

Tot i que s'ha mogut per diferents indrets, al camp d'Idomeni ha impulsat uns banys on les mares poden rentar i posar roba neta als seus fills, que es troben en unes condicions higièniques molt precàries. També participa en altres iniciatives com la campanya de vacunació engegada per Metges Sense Fronteres.

La infermera, nascuda a Barcelona però resident a Castellterçol des de fa més de 30 anys, té previst, inicialment, tornar a principi de juny per incorporar-se a la feina.