Els grups municipals de CDC i MDI-ERC de Monistrol de Calders han presentat aquest dimarts una moció de censura contra l´alcalde del municipi, Ramon Vancells, de la CUP. Aquest, assegura que el procés engegat és un «càstig» que respon a desavinences entre els partits a nivell nacional.

La moció pretén convertir la convergent Sílvia Sánchez en nova alcaldessa del municipi, i el regidor Enric Vilatersana de MDI-ERC en tinent d'alcalde. Les causes que han comportat la presentació de la moció de censura, segons han argumentat els dos grups promotors, són «la falta de suport del govern de la CUP, alguns incompliments dels acords de ple de l´Ajuntament, i la falta d´acord amb els regidors de l´oposició que han fet impossible la governabilitat del municipi».

La CUP va ser el partit guanyador a les eleccions municipals del 2011, però no van obtenir la majoria absoluta, ja que es va quedar amb 3 dels 7 regidors que té el ple municipal. Convergència i MDI-ERC en tenen dos cadascun, i cap de les tres formacions no va arribar a acords per formalitzar un pacte. Després d'un any de govern en minoria de la CUP, ara les dues formacions que fins ara han estat a l'oposició han decidit formalitzar una aliança, que va precedida de la moció de censura a l'alcalde. Un acte que arriba just un dia després que l'alcalde de Monistrol anunciés la convocatòria d'una consulta, encara sense data concreta, com a moció de confiança a refrendar pels ciutadans. Aquesta consulta ja venia motivada pel bloqueig amb l'oposició.

ERC: «La CUP té una actitud autoritària»

El grup MDI-AM, vinculat a ERC, ha denunciat la forma de treballar «autoritària i antidemocràtica» de la CUP en aquests 13 mesos de govern, la qual cosa ha provocat el malestar de la ciutadania, que hauria fet arribar les seves queixes a l'oposició. Entre altres coses, els republicans lamenten les dificultats que diuen que tenen alguns veïns quan volen parlar amb l'alcalde, a qui acusa de menysprear-los, de fer-los poc cas, o de trigar molt temps en respondre'ls instàncies.

Aquesta actitud, segons MDI, també s'ha traduït en una situació de bloqueig a nivell de funcionament intern. Els republicans sostenen que en aquest any de mandat l'oposició ha proposat diverses propostes de millora en forma de mocions que s'han aprovat per majoria o fins i tot per unanimitat al ple, però que la CUP mai no ha dut a terme «únicament perquè no són projectes seus». En un comunicat, MDI posa com a exemples de propostes aprovades però encallades la creació d'un centre de dia al municipi, estudiar la viabilitat de donar assistència psicològica a persones i famílies que ho necessiten, reobrir una nova línia a La Vallesana, o crear grups de treball d'acord a àmbits d'interès municipal. Els republicans també lamenten que hores d'ara encara no s'hagi enderrocat la finca de Ca l'Espardenyer -una de les principals polèmiques entre govern i oposició aquest mandat-, que la CUP proposa rehabilitar, mentre MDI (amb el suport de CDC) demana derruir-lo i consultar als veïns sobre l'ús del futur solar, integrat amb la riera i l'església.

Els republicans sostenen que el seu grup mai ha volgut bloquejar el govern, «com ho demostra el fet que de les 62 propostes i iniciatives presentades al ple, 58 han estat aprovades, inclosos els pressupostos». En canvi, acusen la CUP d'haver mantingut una actitud «exclusiva i de desinformació municipal» de bon principi. «Primer ens deien que tot és nou, després que estaven desbordats, i darrerament que ells són els que estan al capdavant i s'ho fan com volen».

Davant de tot això, MDI-AM considera «necessari» un canvi al consistori mitjançant un acorda amb CDC «per presentar una alternativa al govern local amb la voluntat que sigui un govern estable i proper al ciutadà».