La CUP de Monistrol de Calders, que governa en minoria amb 3 dels 7 regidors que té aquest Ajuntament, se sotmetrà a una revàlida per copsar el grau de confiança que li donen els ciutadans després de més d'un any d'haver estat escollit. Es farà mitjançant un procés participatiu el setembre pel qual encara no s'ha decidit la fórmula, però que haurà de donar "capacitat jurídica als ciutadans per decidir la nostra continuïtat o no en el govern", segons ha apuntat l'alcalde, Ramon Vancells.

La decisió ha estat motivada pel clima enrarit entre la CUP i els dos grups a l'oposició, CDC amb dos regidors i MDI (vinculat a ERC) amb dos més, que provoca una situació de bloqueig. "A nosaltres ens sembla que estem fent una bona feina, però la percepció de la resta de grups no és la mateixa", diu Vancells. A més, l'anunci d'obrir aquest procés per part de la CUP arriba després que s'han detectat moviments que podrien portar a un acostament dels dos grups de l'oposició. Una prova és l'assemblea de militants i simpatitzants de CDC de Monistrol de començament de mes. Allà es van criticar "els reiterats incompliments dels acords que s'adopten al ple", i es va demanar a les dues regidores convergents "que facin propostes per canviar l'organització i el funcionament del consistori".

Per la seva banda, la CUP sosté que hi ha hagut "molts intents" per incloure l'oposició en l'acció de govern, però no han prosperat. Segons Vancells, "ningú no ens ha comunicat la voluntat de fer cap moció de censura, però és fàcil que aquesta ombra plani".

La CUP recorda que ara fa un any ja es va prendre el compromís de sotmetre l'acció de govern a una revàlida, i s'ha considerat que ara és el moment. "Estem en una situació de falta d'entesa que s'hauria de resoldre buscant la legitimitat del govern amb els vots de la gent", diu Vancells, i amb el compromís d'acceptar el resultat que surti. De moment, el govern de la CUP ha demanat assessorament jurídic per trobar "la millor fórmula" per portar a terme aquest procés, i quant a la seva validesa entén que "és una qüestió de voluntat política".