Els alcaldes dels municipis que reben les aigües de la riera de la Tosca veuen com una bona notícia l'ampliació de la depuradora de Moià. Els batlles dels municipis de Calders, Castellcir, Monistrol de Calders i Navarcles coincideixen: la situació de la riera és dolenta, i el projecte que preveu augmentar la capacitat i l'eficàcia de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Moià és un pas en la direcció encertada.

El dilluns de la setmana passada, l'Agència Catalana de l'Aigua va comunicar als alcaldes els resultats d'un estudi que durant quatre mesos ha monitorat la qualitat de les aigües que van de la riera de la Tosca, a Moià, al riu Calders, a l'alçada de Navarcles. Les conclusions de l'estudi són que l'estat de la riera "és dolent", i l'EDAR no està preparat per tractar el cabal d'aigua que li arriba ni tampoc tots els contaminants que aquesta duu. L'ACA preveu ampliar la depuradora actual a final del 2017.

L'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, va dir que la contaminació "és un problema de llarg recorregut", i que l'ampliació de l'EDAR és "una bona notícia per a tothom". En la mateixa direcció es va expressar el seu homòleg de Calders, Eduard Sánchez: "ara sabem d'una manera científica, objectiva, que tenim un problema amb la depuradora. Tothom ho sabia, però calia l'estudi que ho demostrés".

La investigació descarta que la depuradora de Moià sigui la causant dels alts nivells d'amoni detectats fa uns mesos al riu Calders, que van obligar a aturar la captació d'aigua per al consum a Calders i Navarcles. L'informe assenyala com a més probables "causes més properes, incloent el clavegueram de Monistrol, que ha sofert problemes d'embussades i sobreeiximents". L'alcaldessa de Monistrol de Calders, Sílvia Sánchez, espera conèixer més detalls de l'incident els propers dies per tal de "posar-hi remei i que no es torni a repetir". Va dir, però, que això no treu que l'aigua de Moià baixi bruta, i que això no canviarà fins que no es prenguin les mesures pertinents.

La pressió ha ajudat?

Els alcaldes de Navarcles, Calders i Monistrol van aprovar una moció conjunta el 30 de març demanant a l'ACA i a l'Ajuntament de Moià que investiguessin les causes dels increments de contaminació de les aigües. Dies més tard, Eduard Sánchez va dur la moció al ple del Consell Comarcal del Moianès. Va ser rebutjada, però la votació va trencar per primera vegada el consens que havia imperat en la presa de decisions del consell.

L'alcalde de Castellcir, Eduard Guiteras, lamenta que els seus homòlegs no discutissin amb ell la moció; tot i que el nucli de Castellcir està allunyat de la riera de la Tosca, una part del seu terme municipal, la Vall de Marfà, està situada just al costat. Guiteras no descarta que la pressió dels batlles hagi agilitzat la resolució del problema, però creu que, si haguessin actuat conjuntament tots els alcaldes, també s'hauria aconseguit desencallar.

Els alcaldes de Calders i Navarcles creuen que presentar la moció va ser una decisió encertada. "La moció va servir per posar més pressió. I aquests en són els resultats. La depuradora és insuficient i ara s'ampliarà", va dir Ferrer. Sánchez creu que si no haguessin presentat la moció el tema seguiria encallat. "La moció va ser un catalitzador, va accelerar el procés. No vol dir que el procés no estigués engegat, no vol dir que l'alcalde de Moià no se'n preocupés. Però volíem anar més ràpid. En cap cas va ser un atac personal".

L'exalcalde Vancells, crític

La moció de censura presentada el dissabte 9 de juliol per ERC i CiU contra el govern en minoria de la CUP a Monistrol de Calders va convertir Sílvia Sánchez en alcaldessa i va desbancar l'anterior batlle, Ramon Vancells. Vancells era al capdavant del govern municipal quan es van produir els episodis de contaminació per amoni que, segons l'estudi de l'ACA, es podrien deure a problemes en el clavegueram de Monistrol.

Vancells, molt crític amb la gestió mediambiental de Moià, creu que "es vol posar el focus en uns incidents que s'han donat els darrers mesos, greus però puntuals, que són els alts nivells d'amoni que s'han trobat al riu Calders en dies concrets". Vancells va dir que això no té "res a veure amb el problema real: la contaminació de la riera des de fa anys". Va ser contundent: "tenim una riera morta. I això es deu al creixement industrial de l'altiplà del Moianès sense que s'hagi previst un bon sistema de depuració i la falta de control per part de l'Ajuntament de Moià".