L'Ajuntament de Monistrol de Calders ha fet un requeriment a l'empresa que va executar l'enderroc de l'antic complex industrial Clarassó -i, per extensió, a les propietàries- perquè justifiqui el que considera que ha estat una modificació "substancial" del projecte que es va presentar (abans de l'execució) i que el consistori va validar en aquell moment. De fet, aquest requeriment ja el va fer efectiu l'equip de govern de la CUP -abans que es fes efectiva la moció de censura que ara l'ha dut a l'oposició-, mitjançant un decret del 28 de juny.

Aquest decret va ser ratificat en el ple municipal celebrat aquesta setmana per deixar clar el posicionament disconforme del consistori davant de la intervenció feta. No només es discrepa de com s'ha materialitzat finalment aquest enderroc per com s'ha deixat el terreny -sobretot perquè el projecte original preveia que quedés una superfície d'entre 1 i 2 hectàrees restaurades amb terra vegetal i arbres autòctons que no s'ha fet-, sinó que es qüestiona on ha anat a parar part del material que es calculava que hauria de sortir de l'enderroc i que, segons el projecte, hauria d'haver estat retirat.

Al ple municipal que l'Ajuntament de Monistrol de Calders va celebrar aquesta setmana, la Plataforma Clarassó hi va presentar una moció requerint que s'emprenguessin accions contra l'empresa per aquesta situació, i el nou equip de govern (CiU-MDI-AM) hi va incorporar una esmena que, essencialment, recollia i ratificava el decret que havia fet efectiu l'anterior executiu de la CUP. Tant la moció de la plataforma com l'esmena es van votar i es van aprovar.

El que feia aquell decret era desestimar un recurs de la companyia perquè l'Ajuntament no li volia atorgar el certificat de final d'obra, perquè considera que hi ha tot un seguit de mancances. Entre altres aspectes, el consistori li reclama que justifiqui "el motiu pel qual més de 33 tones de material amb amiant no s'han gestionat a una empresa de gestió de residus homologada".

En aquesta línia, es demanda que "segons la previsió que feia el projecte aprovat en relació amb les 14.169 tones de residus de construcció i enderroc, caldrà justificar que aquest quantitat de residus s'hagi transportat a un abocador homologat, ja que no s'ha presentat cap albarà acreditatiu". De fet, la preocupació del consistori és que bona part d'aquest material, incloent-hi l'amiant, no s'hagi retirat, sinó que s'hagi fet servir al mateix emplaçament com a material triturat i compactat.

Pel que fa a com s'ha deixat el solar després de l'enderroc, el consistori li requereix que "caldrà justificar els motius pels quals s'ha fet aquest canvi tan considerable no coemparat amb el corresponent títol habilitant", és a dir, amb la llicència concedida en el seu moment pel consistori, i se li reclama "tota la informació necessària" del que s'ha fet per "poder determinar si l'actuació duta a terme és legalitzable o no". A més, s'insta l'empresa que compleixi les actuacions d'integració paisatgística previstes, "especialment quant a les actuacions de subministrament i plantació de vegetació i arbrat i aquelles que tenien la finalitat d'evitar perills de caiguda".

L'esmena aprovada en el ple que incloïa la ratificació del decret també posa de manifest que una vegada duts a terme tots els tràmits, en el cas que "els resultats no fossin els demanats", es demanarà assistència jurídica a la Diputació perquè valori "amb tots els agents implicats la possibilitat de denunciar el tema a la fiscalia".

La moció que va portar al ple la Plataforma Clarassó -i que va motivar l'esmena de l'Ajuntament- també reclama que es valori la "possibilitat de dur el tema a fiscalia", i entre altres aspectes demana que s'emplaci l'empresa per tal que accedeixi a portar a terme "un mostreig independent", com ara prospeccions de profunditat, "de la composició del material reciclat resultant de la trituració sense autoritzacions de la runa".

També es reclama que, "amb la màxima celeritat possible", es prenguin "les mesures adients sobre la fibra de vidre" que hi havia a la coberta com a aïllament tèrmic, "per corregir i atenuar els efectes que actualment podrien estar causant sobre la contaminació al riu Calders" i els voltants, ja que asseguren que encara n'hi ha d'escampada, "intacta i mimetitzada amb l'entorn".