Un problema informàtic ha deixat la Policia Local de Moià sense poder tramitar denúncies ni accedir al sistema en xarxa que comparteixen els cossos policials de Catalunya. La incidència es va registrar dijous i el servei no tornarà a la normalitat, com a mínim, fins al cap de setmana.

L'incident ha coincidit amb la festa major del poble. El cos policial ha de fer front a aquests dies d'intensa activitat amb un operatiu limitat: un agent a l'oficina, dos per patrullar el poble de nit i només un per fer-ho durant el dia. El cap de la policia de Moià, Antonio Arenas, assegura que estan "sota mínims" i que el personal és "clarament insuficient".

La policia recomana als ciutadans que volen registrar denúncies que s'esperin o que acudeixin a altres comissaries properes. Durant la primera nit de la festa de la Cabra d'Or, dimecres passat, es van perdre o robar prop d'una desena de telèfons mòbils. L'endemà, la policia no podia tramitar les denúncies. "El que té de bo el sistema compartit és que si registrem l'IMEI del telèfon (un codi identificatiu únic per cada dispositiu) totes les comissaries ho tenen. Així, encara que el trobin a Tarragona se sabrà. Ara només podem registrar-ho en paper i es queda a Moià", diu Arenas. De la mateixa manera, quan un policia vol consultar informació, com el propietari d'un vehicle mitjançant la matrícula, ha de contactar una altra comissaria perquè faci la gestió per ell.

El problema tècnic es va produir quan Telefónica va canviar l'ADSL de l'Ajuntament per la fibra òptica. Això va suposar que la IP mitjançant la qual la policia accedeix a Internet canviés. El Servei d'Informació Policial (SIP), el programa on estan connectats els cossos de seguretat catalans per compartir informació, no reconeix la nova IP. Per això, la comissaria de Moià no pot accedir al SIP i, per tant, no pot ni compartir informació ni consultar dades.

Els serveis informàtics de l'Ajuntament de Moià i els de la Direcció General de Policia estan de vacances i no podran arreglar el servei fins que tornin. Arenas encara no sap del cert quan tornarà a funcionar el sistema, però confia que aquest cap de setmana puguin tornar a treballar amb normalitat.