24 de febrer de 2017
24.02.2017
40 Años
40 Años

La Generalitat presenta el mapa topogràfic del Moianès

El conseller Rull destaca que el document és el "reconeixement literal" de la nova demarcació

24.02.2017 | 12:31
Alcaldes i la delegada territorial amb el conseller Rull a l´acte de presentació

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presentat a Castellterçol el mapa topogràfic a escala 1:50.000 del Moianès, la darrera comarca creada a Catalunya (la 42a), elaborat per l´Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). En aquest acte, el conseller Rull ha subratllat que el nou mapa és "el reconeixement literal d´una nova realitat que la gent del Moianès ha volgut tenir", i ha destacat "la importància de la cartografia seriosa i rigorosa per fer polítiques públiques solvents".

Durant l´acte a la casa museu de Prat de la Riba, el conseller ha aprofitat per lloar la seva figura i "l´etapa modernitzadora de la Mancomunitat que va crear la base de l´actual Institut Cartogràfic". Així, ha celebrat que "van ser capaços de pensar en gran", la qual cosa vol dir "tenir moltes estructures d´Estat". El Moianès correspon al full 42 del Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000, l´escala més gran possible, que permet visualitzar cada comarca impresa en un sol full. El mapa inclou, a més d´informació topogràfica, dades turístiques i la toponímia caracteritzada.

La nova comarca també apareix al Mapa topogràfic de Catalunya a escala 1:25.000, al Mapa administratiu 1:250.000 i al Mapa comarcal i municipal 1:500.000, que es pot descarregar gratuïtament de la web de l´ICGC. En l'acte de presentació s'ha posat en relleu que un mapa és un document que permet entendre i analitzar el territori i que, en conseqüència, la disponibilitat de cartografia que reculli els canvis i s´adeqüi a la nova realitat no és només una necessitat sinó que també és fonamental per a la normalització i divulgació de la nova realitat territorial.

La comarca del Moianès es va crear l´any 2015, donant compliment a una reivindicació històrica del territori. Abasta 10 municipis: Moià, Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja, Calders, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló, l'Estany, Granera i Collsuspina. Fins que es va crear el Moianès, aquests municipis pertanyien a tres comarques diferents: el Bages, Osona i el Vallès Oriental. L´existència del Moianès ja es preveia en els estudis inicials de la Ponència per a la divisió territorial que va impulsar la Generalitat republicana i que es va aprovar el 1936, sense arribar a incloure-la.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema