El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va presentar ahir a Castellterçol el mapa topogràfic a escala 1:50.000 del Moianès, la darrera comarca creada a Catalunya (la 42a), elaborat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). En aquest acte, el conseller Rull va subratllar que el nou mapa és «el reconeixement explícit d'una nova realitat que la gent del Moianès ha volgut tenir», i va destacar «la importància de la cartografia seriosa i rigorosa per fer polítiques públiques solvents».

Durant l'acte a la casa museu de Prat de la Riba, el conseller va aprofitat per lloar la seva figura i «l'etapa modernitzadora de la Mancomunitat, que va crear la base de l'actual Institut Cartogràfic». Així, va celebrar que «van ser capaços de pensar en gran», la qual cosa vol dir «tenir moltes estructures d'Estat». El Moianès correspon al full 42 del Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000, l'escala més gran possible, que permet visualitzar cada comarca impresa en un sol full. El mapa inclou, a més d'informació topogràfica, dades turístiques i la toponímia caracteritzada.

La nova comarca també apareix al Mapa topogràfic de Catalunya a escala 1:25.000, al Mapa administratiu 1:250.000 i al Mapa comarcal i municipal 1:500.000, que es pot descarregar gratuïtament de la web de l'ICGC. En l'acte de presentació es va posar en relleu que un mapa és un document que permet entendre i analitzar el territori i que, en conseqüència, la disponibilitat de cartografia que reculli els canvis i s'adeqüi a la nova realitat no és només una necessitat sinó que també és fonamental per a la normalització i divulgació de la nova realitat territorial.

El president del Consell Comarcal del Moianès, Dionís Guiteras, va destacar que un mapa d'aquestes característiques implica «poder donar a conèixer al món que som algú» i que «culmina una reivindicació que tenien els moianesos des de feia molts anys». El mapa, doncs, va subratllar Guiteras, «a banda de permetre que ens reconeguin i reconèixer-nos a nosaltres mateixos, permetrà millorar els serveis que es presten als ciutadans».

La comarca del Moianès, creada el 2015, abasta els municipis de Moià, Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja, Calders, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló, l'Estany, Granera i Collsuspina.