Es diu mapKite i és un nou projecte tecnològic que, a grans trets, pretén obrir nous camins en el camp del mapatge i la cartografia desenvolupada en tres dimensions. El pilar fonamental d'aquesta proposta, que ja és una realitat, és la unió del que han estat dues de les revolucions tecnològiques dels darrers anys en el camp de la captació d'imatges. D'una banda, els sistemes de captació terrestres amb vehicles equipats amb sensors de tipus òptic o de tipus làser d'alta resolució, que té entre els exemples més coneguts google street view.

A aquests, s'hi suma un segon element que ha estat una revolució, la dels drons proveïts de càmeres amb enormes prestacions. «Per separat ja s'han utilitzat moltíssim, però l'operació conjunta és el que és nou i genera noves prestacions i possibilitats», explica Pere Molina, de l'empresa Geonumèrics, que és la que ha desenvolupat el software essencial del projecte.

Geonumèrics, amb seu a Castelldefels, ha estat la coordinadora del desenvolupament, però el projecte és fruit d'un paternariat de deu empreses sota el paraigua i finançament de la Unió Europea. Una d'aquestes deu és la Catuav, especialitzada en vols no tripulats, que té a Moià la seva seu i el BCN Drone Center. Aquest dimecres va acollir un dels actes de posada de llarg del mapKite i de presentació de potencials usuaris del sistema, incloent-hi institucions i empreses.

Aquesta tecnologia, explica Pere Molina, proposa «una nova manera de capturar la realitat basada en la simultaneïtat aèria i ter-restre; la possibilitat de captar llargues distàncies sense restriccions, i la reducció de costos amb l'estalvi de mesures topogràfiques convencionals».

El punt clau del projecte és el desenvolupament de la tecnologia que lliga les dues plataformes de captació. «És un lligam virtual basat en la tecnologia GPS», detalla Molina, «que envia posicions del vehicle terrestre al dron, que les va recollint, captant i passant. Fent això tens les dues tecnologies que operen a la vegada amb tots els seus beneficis, que és que allò que des de terra no ho captes, ho captes des de l'aire, i a l'inrevés».

Ahir es va poder veure una demostració pràctica del seu funcionament i resultats al BCN Drone Center de Moià. Pere Molina destaca que «les aplicacions de mapKite són diverses, com per exemple el modelatge 3D de cor-redors (carreteres, vies de tren, rius...) o infraestructures lineals (gasoductes, oleoductes, línies electriques...)».