El Consell Comarcal del Moianès ja gestionarà de cara al proper curs (2017-2018) les competències que li pertoquen en matèria d'ensenyament, i que actualment encara estan en mans dels tres ens en què estaven repartits els municipis fins a la creació de la nova demarcació. Aquest és un pas significatiu, ja que suposa anar incrementant la capacitat de gestió del nou organisme, i la d'ensenyament és una de les delegacions que tenen unes prestacions més concretes de cara a la ciutadania. Tot i que encara no s'ha oficialitzat el decret de traspàs de competències en aquest àmbit, ja està pactat que serà així per al curs vinent i, en conseqüència, el Consell Comarcal del Moianès ja hi està treballant.

En concret, segons ha detallat la consellera comarcal d'Ense-nyament, Neus Prat, de cara al curs 2017-2018 el nou ens ja es farà càrrec de la gestió del transport escolar obligatori, del servei de menjador i de les beques menjador dels centres públics que estan sota la seva competència. Són un total de vuit escoles de primària (tots els municipis en tenen, excepte Granera), l'institut-escola de Castellterçol (que abraça tot l'ensenyament obligatori) i l'institut de Moià. En total, més de 1.800 alumnes.

En el cas del servei de menjador, Prat ha concretat que s'ha arribat a un acord amb les diferents empreses que ara mateix presten el servei a les diferents escoles perquè el continuïn oferint el curs que ve en les mateixes condicions que en l'actualitat, tot i que ja sota la gestió del nou Consell, «ja que cada centre té unes condicions i uns determinats terminis». Serà de cara al curs 2018-2019 quan el Consell Comarcal del Moianès tirarà endavant un nou model de prestació del servei, «que hem d'anar definint al llarg de l'any que ve quines característiques tindrà», però que el que sí que ja es té clar és que serà conjunt per a tots els centres. En aquest curs són uns 425 alumnes els que utilitzen els serveis de menjador de les diferents escoles de la demarcació.

Quant al transport escolar, ja hi ha definit que l'ens comarcal haurà de fer-se càrrec de tres rutes, que ja funcionen actualment, totes de transport d'alumnes de secundària. Dues van a l'institut de Moià (des de l'Estany i des de Coll-suspina) i la tercera és la que passa per Sant Quirze Safaja i Castellcir cap a l'institut escola de Castell-terçol. Neus Prat ha explicat que de cara a futurs cursos (no encara el vinent) volen buscar fórmules per a nuclis als quals no pertoca el transport obligatori perquè no canvien de municipi però que disten dels seus centres, com per exemple les urbanitzacions de Montví (Moià) i la Guàrdia (Calders). El transport escolar es presta en l'ensenyament obligatori (batxillerat ja en queda fora) i la gestió va a càrrec dels consells comarcals en funció d'on és el centre receptor. En aquest sentit, el Consell del Moianès no assumeix el transport dels estudiants de secundària d'Oló, Calders i Monistrol de Calders perquè van a l'institut d'Artés, i per tant és el del Bages el que se'n fa càrrec.

Neus Prat destaca que l'assumpció d'aquestes competències, malgrat que són serveis i ajuts que ja es prestaven mitjançant els Consells Comarcals cor-responents, «el que ens suposa és que podrem treballar de manera molt concreta per a la nostra gent. Podrem abordar aspectes més específics i sobre les nostres pròpies necessitats».

Fins ara, l'ens comarcal del Moianès ha començat a gestionar alguns temes de l'àmbit de l'ensenyament que no li eren obligatoris, com per exemple el desenvolupament d'un programa -del qual la comarca és prova pilot- per a la implantació d'alces per als peus a les escoles de primària, amb l'objectiu de facilitar i fomentar entre l'alumnat una bona postura a l'hora de seure.