El Consell Comarcal del Moianès ja ha assumit les plenes competències en matèria d'ensenyament, que posarà en pràctica de cara al proper curs, aquest setembre. D'aquesta manera, la gestió completa dels serveis de menjador, beques i transport escolar es farà directament des de Moià, i no a través dels consells comarcals del Bages, Vallès Oriental i Osona com fins ara.

A partir d'aquest curs «assumirem al cent per cent les competències, però encara no podrem implementar el cent per cent el nostre propi model fins l'any que ve», apunta la vicepresidenta comarcal, Anna Guixà. I és que «cada municipi tenia una casuística diferent, i és difícil poder establir un nou model conjunt tot de cop». Això vol dir que, tot i que la gestió es farà des del Consell Comarcal del Moianès, «aquest és un any de transició» i hi haurà pocs canvis de funcionament respecte a l'any passat; en la majoria dels municipis s'han prorrogat un any més les concessions que ja hi havia, i quan això no ha estat possible, s'han fet petites noves licitacions. És el cas de Sant Quirze Safaja, Collsuspina i l'Estany, en què s'ha tornat a licitar per un any el servei de menjador, amb l'objectiu que el curs vinent es faci una licitació conjunta per als deu municipis, tot i que això no vol dir que el servei s'acabi adjudicant tot a una sola empresa, puntualitza Guixà.

Quant a les beques, la gestió directa «ens beneficiarà perquè oferim un servei més de proximitat, i això ens ha incrementat les peticions i també les possibilitats de donar-ne», apunta Guixà, si bé no ha precisat en quins termes. Finalment, pel que fa al transport, es mantenen les línies i els serveis del curs passat, però es fa un esforç per intentar satisfer també el transport no obligatori (el de secundària), aprofitant el que sí que ho és i que no aconseguia omplir tots els cotxes.Hi haurà més competències

Amb l'assumpció d'ensenyament, el Consell Comarcal del Moianès ja haurà assumit tot el paquet de competències obligatòries, però «les possibilitats són àmplies» i s'espera que en vagi adquirint d'altres de no obligatòries, diu Guixà.

Recentment ha començat a oferir també els serveis de joventut, amb visites de seguiment a casals, activitats de lleure, i instal·lacions juvenils; ha obert una oficina comarcal de consum; un programa de dependència i servei d'informació i atenció a la dona; un servei d'assessorament i intermediació i deute hipotecari; un servei de dinamització a la gent gran; i serveis informàtics, a banda de tots els serveis socials i ara d'ensenyament. Més endavant, preveu posar en marxa una oficina tècnica mancomunada (amb enginyer i arquitecte), i un centre d'acollida d'animals.

Pel que fa al Consorci (l'ens embrionari del Consell), manté els serveis de promoció turística i econòmica, i també gestionarà els residus. «És un ens complementari que forma part del Consell», i no desapareixerà, diu Guixà, tenint en compte que en determinades qüestions «a nivell administratiu ens és més beneficiosa la gestió a través del Consorci que el mateix Consell».