El Parc de la Prehistòria de Moià farà més compatible les excavacions que es porten a terme al sector de la cova de les Teixoneres amb la presència de visitants que recorren tot el conjunt. En aquests moments s'està construint una passarel·la, que estarà llesta a principi de juliol, per facilitar l'accessibilitat en aquest espai i poder mantenir tot el recorregut durant el temps que es fan les excavacions. D'aquesta manera, el treball dels arqueòlegs no quedarà alterat per les visites, ni les visites hauran de prescindir de veure la cova mentre té lloc la campanya.

A banda de la passarel·la que s'està construint en aquests moments, l'espai també disposarà una nova cobertura, més àmplia que la que hi havia ara, amb una nova pèrgola. «Podràs passejar per aquest espai mentre tens els arqueòlegs treballant per sota», explica la directora del Museu de Moià, Marta Fàbrega.

Segons Fàbrega, d'aquesta manera es podrà avançar en la «bona línia» de troballes de restes de neandertals dels últims anys i, alhora, «els visitants també podran gaudir de la cova».

La campanya d'excavacions de les coves del Toll de l'any 2016 es va tancar amb un gran èxit, ja que va suposar que per primera vegada es localitzessin fòssils d'un homínid en aquest jaciment. Concretament, la troballa va ser una dent de llet i el parietal d'un nen neandertal de feia 50.000 anys. Durant la campanya de l'any passat, es van trobar restes d'un segon neandertal. La directora del Museu de Moià ha explicat que els arqueòlegs de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), que cada any excaven el jaciment sota el lideratge de Jordi Rosell, han descobert que els homínids vivien a l'entrada de la cova. «Era el lloc on tocava el sol, mentre que al fons hi vivien els animals, com les hienes», ha concretat. De fet, han estat les descobertes de la presència d'aquests homínids l'espai les que han empès les diferents administracions a «apostar fort» pel jaciment, segons Marta Fàbrega.

Amb el suport de la Diputació, s'ha cobert íntegrament el pressupost de 51.800 euros que costen els treballs. El tancament provisional del jaciment per garantir-ne la conservació durant l'obra ha costat gairebé 1.900 euros que ha anat a càrrec de l'Ajuntament de Moià.