Les històries ben explicades ens captiven i encara més si n'esdevenim els protagonistes i el nostre poble es converteix en el paisatge del relat. La recreació de la llegenda medieval de la Cabra d'Or a Moià n'és l'exemple. Un any més, la celebració de la festa popular, durant la jornada d'ahir i dijous, va deixar l'estampa d'un públic de totes les edats omplint el nucli antic del poble. «La clau de l'alta participació és que els veïns senten que estan construint una història, esdevenen els personatges de la narració», sostenia el veí que representava el paper protagonista de la llegenda, Lluís Cascales. A més, recordava que la festa es va crear a partir d'una iniciativa popular i «això li dona més força».

La cerca d'una Cabra d'Or, que resulta ser un tresor amagat al castell de Sant Andreu, és la trama que mou els veïns. Un dels moments àlgids de la recreació de la llegenda va ser ahir a la tarda, durant la cercavila pels carrers de Moià. Una sonoritat festiva conduïa un seguici de veïns que duien la Cabra d'Or a les espatlles. Es tracta de l'episodi final de la llegenda, quan el poble celebra que ha localitzat la Cabra i podrà salvar la història d'amor entre els dos protagonistes.

«Enguany ens ha sorprès l'augment de la participació en les diferents activitats», va destacar el regidor de Joventut de l'Ajuntament, Martí Padrisa, mentre observava com cantaven i ballaven els centenars de veïns que van sortir al carrer. Però va lamentar que trobar persones que s'ocupin de coordinar el conjunt d'activitats s'ha convertit en un repte.

L'alegria dels participants de la cercavila es reflectia en els seus ulls. «És una festa que no podem perdre perquè uneix el conjunt de veïns, ja que tots poden aportar alguna cosa», va explicar la directora de la banda Àuria, Estrella Vallejo, que oferia la música durant la cercavila. Una de les participants, Clara Gaja, remarcava que «el més bonic d'aquesta festa és veure com veïns de diferents edats poden passar-s'ho bé junts».

El regidor va destacar que l'any vinent la festa celebrarà el desè aniversari i «tenim l'objectiu d'oferir noves propostes». Remarca que enguany, com a novetat, «s'ha trencat amb la tradició que marcava que el ball dels Bocs i les Cabres del Moianès sigui protagonitzat solament per homes. Va explicar que el repte, durant els pròxims anys, és mantenir la vitalitat que defineix la festa, des d'un inici.