02 de octubre de 2018
02.10.2018

EXPOSICIÓ 40 ANYS REGIÓ7 | SANT JOAN DE VILATORRADA


Moià treu un bosc del campanar

S'ha fet una neteja d'arbrets, arbustos i bardisses que creixien a les parets i n'amenaçaven elements

02.10.2018 | 18:39
Moià treu un bosc del campanar
Elements vegetals que es van anar retirant de l´estructura i que es van pujar a la terrassa del campanar

Moià ha fet neteja al campanar de l'església de Santa Maria, en una actuació que ha requerit la intervenció d'especialistes en treballs en alçada i que ha consistit, essencialment, en una tasca gairebé de desbrossament. I és que el principal focus d'actuació ha estat la retirada de petits arbres i bardisses que havien anat creixent en diferents punts de la paret exterior i que en podien danyar l'estructura, fins al punt que s'han acabat tallant una cinquantena d'exemplars que s'hi estaven obrint camí, sobretot figueres.

L'actuació de neteja l'ha promoguda l'Associació Cultural Modilianum, amb motiu d'unes jornades sobre l'art barroc al Moianès que tindran lloc aquest proper dissabte i el 20 d'octubre (vegenu-ne el programa detallat en el desglossat), en el marc de les quals es farà una visita al temple que es completarà amb la pujada al campanar.

En la labor de neteja l'entitat cultural ha comptat amb la col.laboració del Grup Excursionista Moianès Independent (GEMI), i el CAU (Minyons Escoltes), tot i que les tasques verticals més especialitzades les va executar l'empresa moianesa La vertical. I és que els operaris es van haver de despenjar des de la part superior del campanar per poder extreure i retirar arbustos que havien nascut i que estaven creixent entre les pedres de l'estructura, i que feien perillar que trenquessin i fessin caure alguns elements, com per exemple motllures de cornises i finestrals, ja que segons ha explicat Josep Font, membre de Modilianum, feia «gairebé una generació» que no s'hi intervenia.

El campanar té una alçada de 52 metres i corona una església aixecada entre el 1674 i el 1722. Té una base quadrada i un segon cos octogonal, i l'estructura està rematada amb arcades unides al centre, que donen una imatge característica a l'skyline de Moià.

Una jornada d'estudi per posar en relleu i promoure l'impuls del ric patrimoni de l'art barroc

L'Associació Cultural Modilianum ha promogut la neteja del campanar per tenir-lo ben embellit per a la visita guiada que s'hi farà el dissabte 20 d'octubre per complementar la jornada d'estudi sobre l'art barroc al Moianès que tindrà lloc aqust dissabte a Can Carner de Moià. Entre altres destaca la taula rodona que hi tindrà lloc a les 4 de la tarda, que tractarà sobre la difusió de l'art barroc i que comptarà amb la participació del director del Museu Comarcal de Manresa, Francesc Vilà; de l'episcopal de Vic, Josep Maria Riba; de carles Freixes, de la comissió de patrimoni del Museu Diocesà de Solsona; i de Dani Font, coordinador de Catalonia Sacra.

Al matí es podràn escoltar les conferències sobre les obreries i confraries parroquials com a comitès artístics a la Catalunya Moderna; sobre el procés del moblatge barroc de l'església de l'Estany al segle XVII; i sobre els barrocs de pagès. L'obertura de la jornada anirà a càrrec de la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, i de l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras.

A banda de la visita guiada a l'església de Santa Maria de Moià, també se'n faran a una exposició de gravats del taller Abadal, i a l'església de Sant Fruitós de Castellterçol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook