La colla de geganters de Moià ha posat en marxa una campanya de micromecenatge per mudar els seus gegants més històrics, que el 2019 compliran el 75 aniversari. El que l'entitat ha anomenat Projecte Gegant és una iniciativa que pretén aconseguir el suport popular per materialitzar una restauració completa de les figues de Ferran i Isabel, que es van estrenar el 1944.

Fa 25 anys que els busts i mans no es pintaven i les cares es veien desgastades degut a que el sol ha fet perdre la qualitat de la pintura. Els calia una actualització completa, sempre respectant el policroma original.

Una de les necessitats més urgents és canviar-ne la seva roba, ja que les capes tenen 40 anys i els vestits en tenen 27. I com a conseqüència de tots aquests anys de cercaviles i degut al seu desgast, també s'ha decidit confeccionar els nous vestits i capes amb gèneres de qualitat i amb la corresponent passamaneria i guarniments. Després de la festa major els gegants ja van marxar de Moià per començar-ne la restauració, que es porta a terme al taller d'escultura Casserras. Es pintaran i se'n reforçarà l'estructura interna i a principis de 2019 i fins al juliol els faran els nous vestits.

Per finançar aquest projecte es compta amb l'ajuda de la Diputació, la Generalitat i l'Ajuntament, però no es cobreix tot el pressupost. Per aquest motiu, l'entitat ha iniciat aquesta setmana una campanya de micromacenatge i un sorteig per Nadal. La campanya de micromacenatge es portarà a terme fins al 30 de novembre, a través de la plataforma verkami. L'objectiu que s'ha fixat la colla gegantera és arribar a recollir un total de 2.500 euros, per acacabar cobrint aproximadament el 25% del cost dels vestits.

Com és habitual en les iniciatives que es fan mitjançant aquesta plataforma de micromecenatge, les donacions seran correspostes, segons l'import, amb diferents obsequis, en aquest cas de marxandatge relacionat amb els gegants. La culminació del projecte serà el dissabte 27 de juliol a la tarda, el dia que es presentarà la nova imatge dels Gegants.

La parella que ara es restaura no va ser els primers gegants de Moià, sinó que van tenir uns antecessors dels quals se'n té una primera referència històrica del 1883. En aquell cas, el gegant representava un moro, tipologia gegantera que es posà de moda a Catalunya, mentre que la geganta anava vestida seguint les modes de la societat catalana de l'època. Aquesta parella, però, va ser destruïda com molt altre patrimoni durant la guerra civil. Només es va poder salvar el cap de la geganta, que el 2016 va ser restaurat.

Reis Catòlics per obligació

Els gegants de Moià que ara s'estan restaurant (la colla en té d'altres de creació més recent) es van estrenar el 15 d'agost de 1944 juntament amb vuit capgrossos, tots ells costejats per la «colònia d'estiuejants», tal com es descrivia en el programa de la festa major d'aquell any. Una de les peculiaritats és que van ser designats com a Isabel i Ferran, ja que en aquells anys era obligatori batejar a totes les parelles amb el nom dels Reis Catòlics. A més, són un tipus de gegants amb molts 'bessons' escampats, ja que van ser fets al taller L'ingenio i molts dels que es van crear en aquest espai tenen idèntica fesomia, ja que foren fets amb els mateixos motlles. Durant molts anys només sortien per Corpus i per la festa major de Moià.