Els pronòstics es van complir, i l'actual regidor i exalcalde d'Oló, el republicà Ramon Vilar, va ser investit ahir nou president comarcal del Moianès. D'aquesta manera, ERC aconsegueix revalidar el lideratge del Consell en el segon mandat de la seva història, si bé aquesta vegada el partit ha vist frustrat el seu intent de tornar a fer un govern unitari. Sense perdre l'esperança, Vilar va convidar ahir totes les forces «a apuntar-s'hi més endavant», amb l'aposta clara per fer un govern «inclusiu».

De moment, ERC tindrà el PSC com a únic soci de govern. La seva representant al Consell, Solsones Letang, li va donar ahir el vot favorable, que va permetre investir Vilar amb un total de 8 vots (sumant-hi els 7 dels republicans) del total de 19 membres. JxC, amb 7 consellers, havia presentat de candidata l'alcaldessa de Sant Quirze, Anna Guixà, i la CUP, que en té 2, el regidor de Moià Dídac Rimoldi. Castell en Positiu (CeP), també amb 2 consellers, no va presentar candidat, i va optar per l'abstenció.

Voluntat d'un govern ampli

CeP i la CUP van recollir la crida d'ERC, i és probable que s'acabin sumant al govern d'ERC i PSC. A banda de Vilar, també el president dels republicans a la comarca, Eloi Oller, va fer un relat evocant un govern el màxim d'unitari. Va recordar que tots els alcaldes «es van conjurar» per ser comarca, i ara «encetem una nova etapa en què, malgrat no haver aconseguit un preacord de totes les forces, estenem la mà a la resta de partits», a qui també va convidar a integrar les comissions que es formaran per governar.

Letang, del PSC, va justificar el vot favorable dels socialistes a ERC precisament «per la seva voluntat de fomentar un govern de consens, i perquè veuen el Consell com un òrgan més executor que de govern». Antoni Massot, de CeP, va lamentar que ERC i JxC no s'haguessin entès per liderar plegats el projecte, i Dídac Rimoldi, de la CUP, va parlar d'una oposició «constructiva», sense descartar entrar al govern «si les condicions són òptimes».

JxC, que no havia acceptat partir-se la presidència amb ERC, va presentar candidatura pròpia, però «no per anar en contra de ningú, sinó perquè creiem que la comarca es pot gestionar d'una manera diferent i potser millor», va dir Guixà, i es va mostrar oberta «a col·laborar pel bé de tots», des de l'oposició, però «amb esperit crític». Va instar el govern a continuar mancomunant serveis: «Fins ara hem treballat pels bàsics, ens hem desenvolupat, i ara ens toca créixer. Us convidem a treballar plegats per fer-ho».