Santa Maria d'Oló serà la seu aquest diumenge de la festa Viu l'Ecomuseu, que té per objectiu donar a conèixer el projecte de l'Ecomuseu de la comarca que, liderat pel Consorci del Moianès, pretén difondre, promocionar i revaloritzar el patrimoni preindustrial de la comarca. L'eix de la festa serà la indústria tèxtil al Moianès i el seu procés d'industrialització, i el patrimoni cultural, motors del projecte Ecomuseu del Moianès.

En el marc de la festa Viu l'Ecomuseu es vol donar valor al procés i a la indústria tèxtil de Santa Maria d'Oló, l'artesania i l'ofici de contramestre, entre altres, amb un seguit d'activitats relacionades amb el procés d'industrialització que permetran conèixer la història del poble.

Entre les activitats més destacades hi haurà tallers i exposició de peces elaborades amb fibres vegetals i llana on es podrà conèixer el procés del treball amb cotó i fer tallers de teixir, d'estampació i de fer espardenyes, a més d'una demostració de patchwork.

També hi haurà la taula d'experiències «El Patrimoni Cultural, motor de dinamització territorial» amb Pepa Subirats, responsable del Centre de desenvolupament rural del Museu de la Pauma, a Mas de Barberans; Jordi Abella, Director de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i Montse Vilalta, del Museu Centre d'intrerpretació de la Vall del Lord.

Durant la jornada hi haurà activitats paral·leles com una caminada, una visita guiada a l'Espai Hemalosa, a càrrec d'antics contramestres, parades d'entitats locals, animació infantil, esports d'aventura, dinar de cassola i concert.

Recuperació d'espais patrimonials

Al llarg dels darrers anys els principals espais on s'ha actuat en el marc del projecte de l'Ecomuseu, han estat Les Poues de la Ginebreda i el rentador de llana, a Castellterçol; la Mina i el Centre de Visitants, a L'Estany; Esplugues, a Castellcir; La Nau Vella de l'Hemalosa, a Santa Maria d'Oló, i el camí ral de Vic a Manresa: Collsuspina-Moià-Calders.

En aquest sentit, el Consorci del Moianès considera que «la recuperació del patrimoni cultural i la seva difusió és vital, ja sigui des de la història oral o a través de la restauració d'elements patrimonials i cal transmetre'l a les generacions futures, i vetllar perquè no es perdi en l'oblit».

L'Espai Hemalosa d'Oló

El radial de l'Ecomuseu de Santa Maria d'Oló, a través de l'exposició «Oló a ritme de teler», explica com el poble va passar de ser un indret preindustrial a nivell domèstic a una població totalment industrialitzada a partir de l'establiment de dues fàbriques tèxtils, Borràs i Hemalosa, que van canviar la vida dels olonencs. Durant la dècada dels vint aquestes dues fàbriques van fer que s'establís la població de Santa Maria d'Oló i que en determinades èpoques fins i tot augmentés. Com si d'una colònia tèxtil és tractés, els dos propietaris de les fàbriques van impulsar nous serveis i infraestructures a la vegada que controlaven les iniciatives promogudes.