L'Ajuntament de Monistrol de Calders ja disposa d'un nou espai de dipòsit de l'arxiu municipal amb el qual gairebé s'ha triplicat la capacitat de l'equipament que forma part de la Xarxa d'Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona.

Durant aquest últim any s'han dut a terme obres de reforma de la planta baixa de l'ajuntament i després de les obres d'adequació de l'espai, a final de juny es va instal·lar el nou mobiliari consistent en un mòdul fix i quatre armaris compactes.

Amb aquesta reforma s'ha passat dels 100,26 ml que disposava l'antic dipòsit, i el qual ja estava a punt de col·lapsar, als 273,60 ml de capacitat actual. A més, s'ha millorat notablement les condicions de temperatura i humitat, les quals afavoriran una millor conservació de la documentació. Aquestes millores permetran fomentar la captació de nous fons a l'arxiu.

El trasllat de la documentació al nou dipòsit d'arxiu ha estat possible gràcies a la col·laboració dels voluntaris del Grup de Treball de Cultura de l'Ajuntament de Monistrol de Calders.

Constituïda l'any 2003, la Xarxa d'Arxius Municipals (XAM) és l'instrument de col·laboració de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, per tal de compartir recursos i serveis de gestió documental i arxiu amb 86 ajuntaments amb servei d'arxiu municipal propi.

Aquesta xarxa garanteix el servei d'arxiu municipal de 150 ajuntaments menors de 10.000 habitants, a través d'un equip d'arxivers itinerants. La XAM està integrada per un total de 236 arxius; 86 arxius corresponen a la Central de Serveis Tècnics i 150 arxius estan integrats en el Programa de Manteniment.