La Casa Museu Enric Prat de la Riba acollirà aquest dissabte, a 2/4 de 8 del vespre, l'acte anual de commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba, impulsor i primer president de la Mancomunitat de Catalunya i figura cabdal de la història política de la Catalunya contemporània.

La celebració comptarà amb una conferència a càrrec de Josep Maria Solé i Sabaté, professor i catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre la vida i obra de Josep Benet i Morell, de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement. Josep Benet va ser una de les personalitats més destacades en el procés de reconstrucció del catalanisme polític i cultural en els anys de la dictadura franquista i en el període de recuperació democràtica.

L'acte finalitzarà amb un concert gratuït que oferirà la cantant, guitarrista i compositora Núria Graham a la plaça Enric Prat de la Riba a les 9 del vespre. La cantant de Vic presentarà les cançons del seu tercer disc d'estudi «Marjorie», un treball que beu de les seves arrels familiars a Irlanda.

L'acte estarà presidit pel director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i I'alcalde de Castellterçol, Isaac Burgos, acompanyats del director dels serveis territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Cerarols.

Josep Benet, resistència i represa

Sota el títol «Resistència i represa, Josep Benet», Josep Maria Solé i Sabaté aprofundirà en la figura de Josep Benet (Cervera, Segarra, 1920 - Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental, 2008) una personalitat cabdal en la història recent del país que va cultivar amb excel·lència diversos camps professionals com advocat, historiador, editor i polític.

En el camp de l'activisme polític, Benet va fundar el Front Universitari de Catalunya (1944-1947), els Grups Nacionals de Resistència i va participar activament en la formació de l'Assemblea de Catalunya. L'any 1977 va ser elegit senador per l'Entesa dels Catalans i el 1980 va ser diputat al Parlament de Catalunya pel PSUC. Va ser també membre de la Comissió dels Vint que va redactar l'avantprojecte d'Estatut d'autonomia de Catalunya del 1979.

A més de revisar la contribució de Benet en la recuperació del catalanisme polític, la conferència abordarà, també, la ingent tasca de Benet en el camp de la història i la cultura. Com a historiador, la seva tasca es va centrar en la recuperació de la història de la llengua i la cultura catalanes dels segles XIX i XX. Va ser un dels promotors de la revista Serra d'Or i director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya (1984-2000). L'any 1996 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya l'any 2000.

El Departament de Cultura i l'Ajuntament de Castellterçol tenen la voluntat de dotar l'acte de commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba d'una visió àmplia relacionada amb la història del país. D'aquesta manera, des de l'any 2017 s'ha treballat per vincular també aquesta celebració amb les commemoracions de la Generalitat de Catalunya, amb la intenció de reflexionar i posar en valor fets, persones i aspectes rellevants de la història del país.