El mural de grans dimensions que dijous passat va estrenar Moià per recordar el referèndum de l'1 d'Octubre i que evocava el Guernica de Picasso, ha desaparegut. Així ho ha explicat a través de Twitter el seu creador, l'il·lustrador moianès Eudard Altarriba. El treball, promogut per l'ANC comarcal, ha durat tant sols quatre dies. "Com era previsible, aquesta matinada algú ha trinxat el mural del Guernica de Moià. Com acostuma a passar, la gent construeix i el feixisme destrueix", ha lamentat el seu creador en una piulada. L'Asociación Unión de Brigades ha reivindicat l'acte.

D'altra banda, el coordinador de l'ANC de Moià, Pere Antúnez, ha lamentat la desparició "d'un mural amb molt missatge que els veïns ja s'havien fet seu". Tot i així, ha destacat que la notícia no el sorprèn gens, "ja sospitàvem que algú contrari al moviment independentista voldria endur-se'l". La peça artística ha durat solament quatre dies sencera i, de fet, Antúnez assenyala que encara no havien tingut temps de pagar els costos d'impressió. Davant la desaparició de l'obra, remarca que l'objectiu és tornar a col·locar de nou el mural durant les properes setmanes. "L'obra ha de continuar presidint la plaça del CAP per recordar els fets de l'1-O", ha manifestat.

El particular Guernica de Moià es va col·locar dijous en una paret de la plaça del CAP. L'ANC volia un mural que recreés i deixés memòria dels fets i de les sensacions d'aquella jornada del 2017, amb motiu del seu tercer aniversari. Va deixar la proposta a mans d'Eduard Altarriba, que va fer una fusió entre la reconeguda obra de Pablo Picasso i els fets de l'1-O. Un mural que es va imprimir sobre lona i instal·lar damunt d'una estructura de fusta per donar-li estabilitat. Era una obra de 6,40 metres d'amplada per 3 d'alçada.

Al mural s'hi reproduïen i identificaven perfectament algunes de les imatges més icòniques del Guernica original (quadre cubista que expressa la visió personal de Picasso del bombardeig de la població biscaïna durant la Guerra Civil Espanyola, el 26 d'abril del 1937), com els rostres que en reflecteixen l'horror, mesclades amb elements representatius d'aquell 1 d'octubre del 2017. Així, lògicament hi ha reflectits una urna, una papereta i una estelada, però també les càrregues policials sobre els votants, persones amb els mateixos rostres de trets picassians, una de les quals traça amb sang i la seva mà les quatre barres catalanes damunt l'escut d'un agent. Fins i tot hi apareix el popularitzat vaixell del Piolín (i un agent a bord menjant croquetes) i un helicòpter sobrevolant un cel del qual en marxa espaordit el colom de la pau.