Després de pràcticament 80 dies de l'inici del procés de vacunació per la covid-19, gairebé 1 de cada 10 habitants de les comarques de l'àrea central n'ha rebut la primera dosi, segons dades registrades fins a aquest dilluns. Els qui ja han completat la vacunació amb la segona són encara tot just el 3%. Una progressió constant però encara lenta, marcada pel ritme de lliurament i disponibilitat del vaccí, i que a més ara es veurà lleugerament trastocada pel fet que s'atura de manera cautelar i temporal l'administració del d'AstraZeneca.

En termes relatius, la demarcació de casa nostra més avançada és el Moianès, ja que és la segona comarca de tot Catalunya amb el percentatge més elevat de població que ja ha rebut les dues dosis. Són 656 persones, el que equival al 4,7% dels seus habitants, més d'un punt per sobre de la mitjana de Catalunya, que és del 3,18%. Per davant del Moianès hi ha només el Pallars Jussà, una comarca amb xifres de població molt similars (per sota dels 14.000 habitants).

En canvi, si agafem com a referència la proporció d'habitants que ha rebut només la primera dosi, la comarca de l'àrea central que té un índex més alt de vacunació és el Berguedà, amb 4.125 persones que han rebut el vaccí, el que suposa el 10,3% dels seus habitants. Per contra, el Solsonès és a la cua de l'administració de la primera dosi a Catalunya, ja que fins a les dades de dilluns tenia vacunat parcialment el 6,10% de la població, mentre que la mitjana de Catalunya està ara en el 8,38%.

Fonts del Departament de Salut asseguren que el baix percentatge de la comarca es deu a que el sistema de registre de dades que s'hi utilitza és diferent a l'utilitzat en bona part de Catalunya, de manera que l'actualització de dades pot fer-se amb períodes de temps més amples als que la resta de comarques. A més, destaquen que el baix percentatge també es deu a que els grups de població que s'han prioritzat en la vacunació com les residències o els centres sanitaris representen un percentatge menor del total de la població que a la resta de la regió sanitària. Així, asseguren que el ritme ha estat el mateix que a la resta de la regió.

El Bages està situat en les mitjanes catalanes. La primera dosi de la vacuna l'han rebuda 15.354 persones (el 8,5% del total), i la segona, 6.084 (el 3,3%).

També en aquestes mitjanes se situa el conjunt del territori d'influència de Regió7. Sumades les 7 comarques (Bages, Moianès, Berguedà, Solsonès, Cerdanya, Alt Urgell i Anoia), la vacuna ha arribat amb la primera dosi a un total de 34.471 persones (el 8,4% dels 409.677 habitants que sumen); mentre que la segona ha estat administrada fins ara a 13.353 persones (el 3,3%).

La Cerdanya és la comarca de casa nostra que té els índex més baixos tant en l'administració de les dues dosis. Els que només n'han rebut la primera són encara no el 7% del total (1.287 persones), mentre que els que ho han completat amb la segona no arriben al 3% (mig miler de persones).

Pel que fa a l'Anoia, també queda fins ara per sota de les mitjanes, ja que han rebut la primera dosi 9.801 persones, que equival al 7,9% dels seus habitants, mentre que la segona ha estat administrada a un total de 3.474 (el 2,8%). Cal recordar que, fins ara, la campanya de vacunació s'ha centrat, primer en les residències i, en la fase actual, en persones amb graus de dependència i de més de 80 anys d'edat. En paral.lel, també s'estava fent a personal essencial. Al conjunt del país, fins dilluns havien rebut la primera dosi un total de 651.741 persones, mentre que la segona havia estat administrada a 247.158.