Coincidint amb els 104 anys de la mort del qui va ser el primer president de la Mancomunitat de Catalunya, Enric Prat de la Riba, Castellterçol, la seva vila natal, va celebrar aquest diumenge la tradicional conferència commemorativa. Enguany la va pronunciar Pilar López i es va dedicar la figura de Manuel Cubeles i Solé, que va ser coreògraf i un important promotor de la llengua i la cultura popular catalanes, coincidint amb el centenari del seu naixement.

Pilar López va glossar durant una hora la figura Manuel Cubeles i Solé, que fou l’ànima de l’Esbart Verdaguer, en una àmplia i acurada biografia resseguint bona part de les seves activitats en amplis camps i terrenys culturals, musicals i intel·lectuals.

Manuel Cubeles, que va participar en les primeres emissions radiofòniques i televisives en català durant el franquisme, era fill d’un pastor de la Terra Alta que va negociar amb el carbó, va estudiar comptabilitat i comerç i va treballar a la Fundació Bernat Metge. De fet, combinava el treball amb estudis de música al Centre Social de Betlem i a l’Acadèmia Cots. Va ser l’any 1945 quan va fundar l’Esbart Verdaguer i més endavant el de Sarrià. Home de cultura arrelada parlava 5 idiomes i estava molt vinculat amb el món catalanista.

L’Esbart Marboleny de Les Preses va cloure l’acte institucional i commemoratiu del 104 aniversari de la mort de Prat de la Riba amb un original recital de danses titulat La difícil senzillesa, que va fer gaudir als 150 espectadors que ocupaven la plaça que porta el nom del polític local. Va interpretar danses populars i nostrades com l’Espunyolet o la Moixiganga, amb l’acompanyament d’acordió, contrabaix, piano i tenora, en un espectacle d’una gran riquesa visual i acústica.