Cinc entitats públiques el Moianès, el Ripollès, l’Osona, i la Garrotxa treballaran conjuntament per buscar noves fórmules per impulsar l’ocupació i la formació i afavorir el desenvolupament local del territori. Sota el nom de Projecte Vitamina, s’ha creat un grup motor amb dotze agents locals dels àmbits de la promoció econòmica, la funció pública, l’educació i l’ocupació i també es faran entrevistes amb diferents experts. Les conclusions i les accions concretes es presentaran el 3 i 4 de juny en unes jornades. El projecte, finançat pel SOC, engloba un territori de 140.000 habitants que comparteix reptes com l’arrelament al territori i una millor coordinació entre els nous perfils professionals i les demandes de feina.

Al capdavant del projecte hi ha l’Ajuntament de Manlleu, el Consell Comarcal del Moianès, el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura; el Consell Comarcal del Ripollès i l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa. La presentació s’ha fet aquest dimarts a Manlleu.

Tots els representants de les entitats han coincidit que els territoris que apleguen el projecte tenen connexions “naturals” de fa molts anys i també vies de comunicació compartides. Una realitat molt similar, segons han dit, que els servirà com a punt de partida per traçar noves línies d’acció per impulsar el desenvolupament local i l’economia d’un espai que engloba 140.000 habitants, de les quals 60.000 són treballadors actius. Sectors com l’alimentació o les cures, seran alguns dels àmbits estratègics que es treballaran, entre d’altres.

La iniciativa està impulsada per les cinc entitats públiques però també preveu la participació del sector privat. L’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, ha remarcat que cal adaptar la demanda de nous perfils professionals que busquen les empreses amb l’oferta formativa per poder donar resposta a una “economia molt canviant”. També ha admès que cada cop “miren més” el que fan territoris veïns i aquest projecte, ha dit, encaixa amb aquesta línia de treball transversal i supramunicipal.

Per la seva banda, el conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Ripollès, Ramon Roqué, ha fet èmfasi en la necessitat de treballar en reptes com la fixació de la població al territori amb noves oportunitats laborals i econòmiques. Una idea que també ha compartit el president del Consorci de la Vall de Ges , Orís i Bisaura, Marçal Ortuño, que ha afegit que la realitat d’aquests territoris inclosos no es pot comparar amb la d’altres àmbits com el metropolità o el Pirineu.

Unes jornades per exposar les conclusions

La tècnica d'estratègia i comunicació del Consell Comarcal del Moianès, Anna Gabriel, ha detallat que s’ha creat un grup motor amb dotze agents locals vinculats en àmbits com la promoció econòmica, la funció pública, l’educació i l’ocupació, i que també es faran entrevistes amb experts del sector, arribant a comptar amb una cinquantena d’agents, entre empreses, associacions i entitats. Les conclusions i les principals línies d’actuació es donaran a conèixer en unes “jornades d’intel·ligència” que es faran el 3 i 4 de juny que servirà per posar en comú tot el treball que s’ha fet. Segons Gabriel, confien que seran unes coneixements “transferibles” i aplicables també a altres punts del territori.

Des de l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa, la seva gerent Ariadna Villegas, ha remarcat que aquest projecte és “una llavor” que els ha de servir per seguir avançant en noves maneres de treballar conjuntament per abordar “reptes compartits”.

El projecte compta amb un pressupost de 50.000 euros, dels quals 40.000 euros provenen d’una subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).