La companyia arrendadora Avis i l'Associació Estatal de víctimes d'accidents DIA presenten una sèrie de consells i recomanacions per prevenir possibles accidents aquest estiu, posant l'accent en la importància de la prevenció per evitar els sinistres.

Els caps de setmana d'agost comporten un augment del nombre de desplaçaments a la carretera. Avis i DIA, presenten un seguit de consells per prevenir possibles accidents i gaudir d'un estiu immillorable.

1.Planifica el teu viatge abans de sortir. Abans de començar el viatge és recomanable consultar rutes, alternatives, congestió i situació climatològica. Evitar imprevistos i conèixer la ruta farà que estiguem molt més segurs.

2. Revisa el cotxe abans d'emprendre el viatge. És important tenir un bon manteniment i comprovar que tot està a punt per sortir: direcció, llums, frens, suspensió, pneumàtics, nivells d'oli, eixugaparabrises, líquid de refrigeració i frens. En el cas que es tracti de cotxes de lloguer, la companyia AVIS s'assegura que estigui tot llest i preparat per al seu ús, realitzant una intensa tasca de comprovació dels vehicles, perquè el client no s'hagi de preocupar pel manteniment del cotxe i pugui emprendre el viatge de manera tranquil · la i segura.

3.Assegura't de portar tot el necessari en regla. Permís de conduir en vigor, rebut de l'assegurança (no cal portar el rebut, tot i que és aconsellable), permís de circulació del vehicle o autorització provisional expedida per la Prefectura de Trànsit, targeta de característiques tècniques del vehicle i, finalment, informe favorable de la Inspecció Tècnica del Vehicle (ITV). Encara que tampoc és obligatori, és recomanable portar també el rebut del pagament de l'impost municipal de circulació.

4. Descansar cada dues hores. La fatiga i la son a la conducció són causa d'accident. En trajectes llargs és important estar ben hidratats, per això és aconsellable portar sempre aigua per al viatge.

5.Cal respectar la velocitat establerta i adaptar-la a les circumstàncies de la via així com a les condicions climatològiques. El 22% de les víctimes mortals el 2013 va estar relacionades amb conduir a una velocitat inadequada, segons dades proporcionat per l'Associació Estatal de víctimes d'Accidents DIA. També hem de respectar la distància de seguretat. Així tindrem temps d'actuar i frenar davant de possibles imprevistos.

6.No consumir alcohol ni drogues i no ingerir fàrmacs que afectin la conducció. Si s'eliminés el consum de drogues i alcohol pels conductors es podrien salvar 1.000 vides cada any, afirma DIA. Augment del temps de reacció, problemes de coordinació, percepció errònia de la velocitat i problemes de visió, són només alguns dels efectes de l'alcohol en la conducció.

7.Cinturó de seguretat. Tots els ocupants han de fer ús del cinturó de seguretat i en especial els menors que han d'anar correctament subjectes en els seus sistemes de retenció infantil.

Segons les dades proporcionades per AVIS i l'Associació Estatal de víctimes d'accidents DIA, ni més ni menys que 171 ocupants de turismes i furgonetes van morir el 2013 per un accident de trànsit al no usar cinturó de seguretat. L'ús correcte del cinturó de seguretat redueix a la meitat el risc de mort en cas d'accidents. No fer ús del mateix suposa cometre una infracció greu, que comporta una multa de 200 euros per a qualsevol dels ocupants del vehicle i la retirada de tres punts del permís de conduir si es tracta del conductor.

Entre els més petits, quatre nens ocupants de turisme i furgoneta van morir per no portar la corresponent cadireta. Els menors 12 anys no poden anar mai al seient davanter. Han d'anar sempre en els seients del darrere i amb el dispositiu de retenció adaptat a la seva talla i pes si mesuren menys de 1,35 m. En cas de tenir una alçada igual o superior a 1,35 m i ser menor de 12 anys, podran utilitzar indistintament un dispositiu de retenció homologat o el cinturó de seguretat. El responsable sempre serà el conductor.

8.Evitar les distraccions. Són la causa de quatre de cada deu accidents amb víctimes mortals, declara DIA. L'ús del mòbil durant la conducció multiplica per quatre el risc de patir un accident. Hi ha molts actes quotidians que els conductors fan mentre condueixen que també provoquen distracció en la conducció: encendre un cigarret, manipular la ràdio o els navegadors . Treure la vista de la carretera, encara que sigui per segons, pot ser decisiu. Aquestes situacions poden provocar no veure un vianant que creua o no observar que el vehicle de davant s'atura.

9.Ser responsable també al teu lloc de destinació. És molt important ser previnguts durant el viatge però també en el propi destí. Si cal agafar el cotxe per moure, encara que siguin cinc minuts de trajecte (per baixar a la platja o per anar al xiringuito), cal usar sempre el cinturó i el sistema de retenció infantil. No s'ha de conduir amb xancletes ja que limita l'adequada mobilitat dels peus i impediran frenar o accelerar amb facilitat.

10. Ser previngut. Amb l'estiu, augmenta el nombre de motoristes, ciclistes i vianants que surten a passejar. És convenient disminuir la velocitat en ciutat, zones residencials, parcs, passejos marítims ... i mantenir una separació lateral mínima de 1,5 metres entre cotxe i bici a avançaments. Són usuaris vulnerables i en cas d'accident, seran els més perjudicats. Segons informe de l'OMS, a partir de 80km / h és pràcticament impossible que un vianant se salvi en un atropellament. A una velocitat de 30km / h, el risc de mort del vianant es redueix al 10%.