Sembla allunyat en el temps, però en menys de quatre anys el grup FCA (compost per les marques Jeep, RAM, Dodge, Chrysler, Maserati, Alfa Romeo i Fiat) deixarà de comercialitzar mecàniques dièsel a causa de la caiguda de la demanda.

Segons informa el portal de notícies de motor anglès Autocar, en declaracions del mateix Marchionne, les vendes de dièsel no es recuperaran mai per més que s'introdueixin avenços tècnics per fer aquest combustible més respectuós amb el medi ambient.

L'efecte del 'dieselgate'

Des que es va destapar el frau de les emissions comès pel grup VAG l'any 2015, les vendes de dièsel s'han reduït notablement. Valguin com a mostra dos exemples: a escala europea les vendes totals de dièsel van reduir-se l'any 2017 el 7,9% respecte de l'any 2016, la xifra més baixa des de l'any 2013.

I les perspectives per a aquest 2018 no són gaire optimistes tenint en compte que el mes de febrer del 2018 les vendes de vehicles dièsel a l'Estat espanyol ha representat tan sols el 38,2% del total. L'anunci de cada cop més fabricants de retirar del mercat aquestes mecàniques i les pujades en el preu del combustible o les restriccions d'accés a les ciutats en episodis de contaminació contribueixen a agreujar la situació d'aquest combustible.

El mateix Marchionne reconeix l'efecte de l'escàndol de les emissions: «La retirada està succeint. Des del dieselgate, les vendes de dièsel s'han reduït mensualment. No té sentit negar-ho i és clar que el cost de fer que el dièsel arribi als nous estàndards es tornarà prohibitiu».

Pla estratègic per cinc anys

El grup FCA té previst anunciar el proper 1 de juny un pla estratègic als seus inversors, en el qual es justificarà aquesta decisió i el nou rumb del grup, més orientat cap a l'electrificació dels motors.

Marchionne també ha anunciat la necessitat de retirar gradualment la dependència del dièsel, ja que els mercats s'hi han posicionat en contra i gairebé l'han matat. A més, reconeix que no té clar que com a grup automobilístic puguin assumir el cost que representaria revertir la situació.