Trànsit ja havia anunciat que castigaria durament l'ús del mòbil en la conducció. L'esborrany de la nova Llei de Trànsit estipula que aquesta perillosa pràctica sigui castigada amb la retirada de sis punts del carnet de conduir. Fins ara, eren 3.

D'aquesta manera, s'equipara l'ús del mòbil al consum d'alcohol o drogues al volant. El motiu no és altre que l'efecte de "les distraccions pel mòbil, especialment per enviar o contestar al WhatsApp o al correu electrònic, que són la primera o segona causa d'accidents actualment", assenyalen des de Trànsit. La nova llei entrarà en vigor el proper any.

L'esborrany d'aquest text legal indica que retiraran sis punts per "utilitzar, sostenint o subjectant amb la mà, dispositius de telefonia mòbil conduint, conduir utilitzant manualment dispositius de telefonia mòbil en condicions diferents a l'anterior, conduir utilitzant manualment navegadors o qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació ".

Aquest comportament suposarà perdre els mateixos punts que conduir drogat, superant la taxa màxima d'alcohol, conduir de forma temerària, circular en sentit contrari, participar en curses o utilitzar mecanismes de detecció de radars.

Cursos de reeducació per recuperar més punts

La reforma se centra també en l'augment en el nombre de punts que es recuperen després de la superació dels cursos de sensibilització i reeducació viària, ja que es busca "compensar aspectes que augmenten la pressió punitiva als conductors" amb "mesures que afavoreixen el canvi de comportament, i que recompensen aquells que interioritzen una conducció que minimitza els riscos ". Amb els cursos de reeducació es podran recuperar fins a 8 punts, sis fins ara. Els de reeducació tindran una durada de 12 hores, mentre que els de recuperació del permís constaran de 24.

A més, els cursos de conducció segura serviran per bonificar el conductor amb 2 punts addicionals, podent tenir fins a un màxim de 15, amb una freqüència màxima d'un curs cada dos anys. S'unifica a dos anys el termini per recuperar el saldo inicial de punts, desapareixent la distinció que hi havia entre els sancionats greus (dos anys) i els molt greus (tres), sempre que durant aquests dos anys el conductor no hagi estat tornats a sancionar.