Des d'aquest 15 de setembre passat s'ha començat a aplicar a Catalunya el nou impost de CO2, una taxa que afectarà a més de dos milions de vehicles entre automòbils, motos i furgonetes i l'import del qual dependrà de la quantitat de partícules contaminants que s'emetin.

L'impost que ja havia estat aprovat fa uns quatre anys, intenta conscienciar de l'emissió dels gasos nocius i pretén lluitar contra el canvi climàtic i l'efecte d'hivernacle. Enguany s'ha fixat el límit de partícules en 120 g/quilòmetre per a motos i cotxes, i de 160 g/quilòmetre per a furgonetes. S'espera així mateix, que el proper 2022 baixi a 95 g/quilòmetre i 120 g/quilòmetre respectivament, pel que s'augmentarà la recaptació.

Quan s'ha de pagar el nou impost?

Serà durant el mes d'octubre, quan rebrem una carta de pagament amb l'import corresponent i que, per la majoria de conductors, serà d'uns 20 euros aproximadament.

Quedaran exempts de pagament aquells que els hi resulti a pagar un import no superior a 6 euros, i també els vehicles 100% elèctrics, les ambulàncies, els vehicles destinats a pompes fúnebres, vehicles oficials, escúters i tricicles, camions de més de 3,5 tones així com els adaptats per a minusvàlids.

A quina web puc saber quant em tocarà pagar?

Per a calcular l'import que ens tocarà pagar, es pot consultar el web de l'Agència Tributària on s'ha habilitat un apartat que facilita aquesta informació tan sols introduint el NIF del titular i el número de matrícula del vehicle en concret.