exemples com el de la gamma N de Hyundai demostren que no tot està perdut. El factor passional que va íntimament unit a l’automòbil sembla perdre pes amb cada pas que la indústria dóna en la recerca de l’eficiència en la mobilitat. Un concepte, el del plaer de la conducció, que la marca coreana s’ha encarregat d’esprémer en el seu nou catàleg d’altes prestacions.

Sota la lletra N Hyundai ha desenvolupat la que es podria denominar com la més ambiciosa i excel·lent gamma de models esportius dins del sector dels fabricants generalistes. Aquesta oferta, estrenada ara fa quatre anys amb l’i30 N, s’acaba de completar amb la incorporació de les respectives versions esportives dels i20 i Kona.

El petit dels «N»

El Hyundai i20 WRC del mundial de ral·lis és el punt de referència que la marca coreana ha fixat per crear la versió N del seu model utilitari compacte. Un cotxe que munta un motor de gasolina 1.6 T-GDI turbo de 204 CV i 275 Nm de parell, acoblat a un canvi manual de 6 velocitats. Amb tot això, l’i20 N ofereix una relació pes/potència de 171 CV per tona, per arribar a 230 km/h i accelerar de 0 a 100 km/h en 6,2 segons.

Entre d’altres detalls, el més petit dels N disposa de diverses tecnologies que permeten aprofitar al màxim el caràcter seu esportiu, com ara el sistema Launch Control per aprofitar tota l’acceleració en les sortides o el Rev Matching, que no fa altra cosa que realitzar un «punta taló» per a proporcionar una injecció de revolucions en el moment de reduir una marxa.

En el cas del Kona N (240 km/h, 5,5 segons de 0 a 100 km /h), el motor escollit és el mateix que el de l’i30 N Performance; el 2.0 T-GDI de 280 CV amb transmissió automàtica N DCT de doble embragatge i 8 marxes Tant l’i20 com el Kona recorren a la tracció davantera amb diferencial autoblocant. També disposen del sistema de selecció de modes de conducció, frens potenciats, pneumàtics Pirelli Zero exclusius i un xassís i suspensions específiques. El preu del Hyundai i 20 N és de 29.900 euros, mentre que el del Kona N és de 44.900 euros.