Després de 10 mesos d’espera ja es coneixen els sis finalistes dels premis Cotxe de l’Any dels Lectors de Prensa Ibérica. Una nòmina definitiva de candidats formada per l’Alfa Romeo Tonale, el BMW X1, l’Opel Astra, el Renault Austral, l’Smart #1 i el Volkswagen ID.5, els quals ja han començat a rebre els primers vots a través de la pàgina web mejorcoche.epi.es. La vint-i-unena edició d’aquests premis ha tornat a reunir, després de 10 votacions mensuals, un total de 30 novetats llançades al mercat espanyol al llarg de tot l’exercici.

SMART #1

Un procés de selecció en què han pres part tant els mateixos lectors amb els seus vots emesos durant la fase de votacions mensuals, com els periodistes de les seccions especialitzades de motor de les diferents capçaleres d’Editorial Prensa Ibérica, que, prenent com a referència els vencedors registrats cada mes, han seleccionat aquests sis finalistes.

RENAULT AUSTRAL

Candidats per a tots el gustos

En aquesta ocasió la llista de finalistes concentra de nou sis dels models més destacats dels apareguts al llarg del present exercici. Sis vehicles que reflecteixen de manera clara les tendències que marquen l’actualitat de la indústria de l’automoció, independentment del segment de mercat on s’ubiquin.

OPEL ASTRA

No obstant això, si alguna cosa destaca una vegada més en aquesta votació definitiva és el paper predominant que segueix exercint el concepte SUV al sector. De fet, fins a un total de 5 dels vehicles aspirants -inclòs l’ID.5, al qual Volkswagen posiciona entre els SUV elèctrics-, entren dins l’escenari crossover en totes les seves variants.

BMW X1

Alfa Romeo i BMW, amb els Tonale i X1 respectivament, ofereixen la versió més prèmium, amb un enfocament clarament esportiu (com passa amb el model italià) i tecnològic i de representació en el cas del SUV alemany, que disposa fins i tot amb d’una versió totalment elèctrica denominada iX1.

ALFA ROMEO TONALE

Precisament aquest tipus de motorització és la que hi trobem en els Volkswagen ID.5 i Smart # 1. Dos conceptes totalment diferents del concepte SUV i de mobilitat sostenible, però que demostren el cada cop més marcat protagonisme del factor elèctric a l’automòbil.

Sense abandonar aquest marc off-road, Renault entra de ple en la lluita pel Cotxe de l’Any dels Lectors amb l’Austral, el llançament més important de l’exercici i que, a més, porta l’etiqueta de «fabricat a Espanya». Tanca el llistat de candidats l’Opel Astra. El compacte alemany és l’únic turisme present en aquesta final que, si la guanyés, faria història en ser el primer model a aconseguir aquest guardó en tres ocasions. Ara només queda que els mateixos usuaris triïn el vint-i-unè Cotxe de l’Any dels Lectors. Que guanyi el millor!