Les cadiretes per a infants són obligatòries al cotxe i és important, per la seguretat dels nens i nenes, fer servir sistemes de retenció infantil fins a arribar als 150 cm encara que el límit obligatori siguin els 135 cm. Al mercat n'hi ha de moltes marque si preus, però ens pot sorgir el dubte: també serveixen les de segona mà? A moltes famílies i grups d'amics se cedeixen una vegada ja no es necessiten i també hi ha qui les ven i compra a aplicacions com Wallapop o Segunda Mano. Ara bé, segons explica el Servei Català de Trànsit, no és recomanable comprar-ne de ja fetes servir. Així ho explica Josep Maria Vallès, assessor de Nacions Unides en seguretat viària infantil, en un vídeo difós pel SCT a través de X (abans Twitter)

Només un 46% dels pares de l'Estat espanyol porta correctament instal·lat el sistema de retenció infantil, és a dir, més de la meitat posa en risc la seguretat dels més petits quan viatja en cotxe. Aquesta da da surt d'un estudi del projecte BaseLine de la Unió Europea, que situa Espanya com el pitjor país quant a instal·lació de cadiretes es refereix.

Josep Maria Vallès explica que això es deu a “l’ús de cadiretes de segona mà". Per què? "Quan la gent compra una cadireta ja feta servir és molt estrany que es rebin les instruccions i cadascú la instal·la com li sembla. A més, a mesura que passa el temps, ens relaxem a l’hora d’instal·lar aquests dispositius, anem perdent interès i ho fem cada vegada pitjor”, justifica.

Així, assegura que “mai" s'hauria de fer servir les de segona mà ja que, afegeix, segons un estudi realitzat per AESVi9 de cada 10 cadiretes de segona mà no complirien amb la seva funció en cas d’accident.

Fer servir la cadireta fins als 150 cm

Josep Maria Vallès també explica que és aconsellable continuar fent servir sistemes de retenció infantil més enllà de l’estatura obligatòria (135 cm), així com no treure el respatller de la cadira i deixar només el seient quan l’infant creix. “Sembla que sigui un premi per al nen el fet de treure-li la cadireta i no li estem fent cap favor. És molt important utilitzar cadireta fins al metre cinquanta i que sobretot tingui un bon respatller. 

Fins als 1,5 metres, per què? Perquè el cinturó del cotxe està pensat per a una persona d’almenys aquesta alçada: "Amb algú més baixet li anirà al coll i no a l’espatlla, de manera que si tenim una frenada o un xoc hi poden haver lesions molt greus a la zona del coll. A més, el respatller ens garanteix que el cap quedi protegit en els xocs laterals, ja que evita que el nen piqui contra la porta del cotxe.”