Espanya passa a vuitens tot i perdre contra Japó i Alemanya queda eliminada (2-1)

El conjunt nipó és primer de grup i el combinat germànic diu adéu al Mundial tot i imposar-se a Costa Rica

Redacció

Tres minuts i escaig. Tres minuts i escaig va estar eliminada la selecció espanyola del mundial de Qatar. Va ser entre els minuts 71 i 74 del segon període. Espanya perdia contra Japó (2 a 1) i Costa Rica acabava de remuntar el gol inicial d’Alemanya gràcies aYeltsin Tejada (min 58) i a un gol en pròpia porteria de Manuel Neuer després d’una acció de Juan Pablo Vargas (min 70). El gol de l’empat dels germànics (min 73)va revertir la situació i el tercer (min 85) va tranquil·litzar un combinat estatal que va jugar angoixat des del moment en què els japonesos van avançar-se.

Finalment, tot i la dolorosa derrota cedida contra l’equip entrenat per Hajime Moriyasu (2 a 1), la selecció espanyola es va classificar com a segona de grup (4 punts), gràcies a la victòria d’Alemanya (4 punts) i a la diferència de gols a favor adquirida arran de la golejada infligida a Costa Rica (7 a 0). Dimarts vinent, en partit corresponent als vuitens de final de la competició, Espanya s’enfrontarà a una de les revelacions del campionat, el Marroc (16 hores). L’oponent del primer classificat del grup E, el Japó (6 punts), dirimirà un lloc als quarts de final contra Croàcia. Costa Rica va perder contra Alemanya (2 a 4) i ambdós combinats es van acomiadar de la cita mundialista.

Res no feia preveure la derrota de l’equip de Luis Enrique Martínez al descans del duel entre Japó i Espanya (0 a 1). Els espanyols van monopolitzar la possessió de la pilota durant el primer període davant un conjunt asiàtic que va presentar una estructura d’equip defensiva (5-4-1) i que va optar per parapetar-se al seu propi camp sense ni tan sols gosar pressionar els oponents. Tot i això, una pilota perduda per Sergio Busquets va propiciar que la primera ocasió de gol correspongués al Japó. El xut ras del lateral Junya Ito va sortir ben a prop del pal esquerre de la porteria d’Unai Simón (min 8). La selecció estatal no va malbaratar la seva primera ocasió. Una centrada de César Azpilicueta va habilitar Álvaro Morata per rematar de cap a gol (min 11). Espanya va tenir sempre la iniciativa ofensiva i va jugar la pilota amb criteri, però només va generar una segona ocasió. Una assistència de Gavi va permetre Morata armar un enverinat xut ras que Gonda va conjurar (min 23).

Japó va afrontar el segon període amb intensitat i determinació i una arriscada passada d’Unai Simón envers Alejandro Balde va propiciar una pèrdua que va facilitar la canonada de Ritsu Doan. Unai Simón va errar i la igualada nipona es va consumar (min 48). El desconcert del combinat estatal es va accentuar i, tres minuts després, Ritsu Doan va centrar passat al segon pal des de la posició d’extrem dret;Mitoma va posar la pilota al cor de l’àrea de gol i Tanaka va segellar la inesperada remuntada. Hi va haver dubtes sobre si la pilota havia traspassat totalment la línia de fons abans de la segona centrada i el VARva tardar uns tres minuts a donar el gol com a vàlid. Espanya va recuperar la iniciativa però no va tenir esma per crear perill fins el darrers minuts de joc.