Els preus dels percebes gallecs i de les angules s'han disparat més d'un 90% en l'avantsala de l'inici de les celebracions de Nadal, segons es desprèn de l'informe realitzat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

En concret, l'OCU controla el preu del xai lletó, rodó de vedella, pularda, gall dindi, pernil ibèric, llombarda, pinya, besuc, llobarro, lluç, angules, llagostins cuits, percebes gallecs, cloïsses i ostres, un mes abans de Nadal, 15 dies abans i els dies previs a la nit de Nadal.

D'aquesta manera, amb els resultats del primer control, l'organització de consumidors avança que els dinars i sopars nadalencs d'aquest any seran més cars que els de 2017, ja que la majoria dels productes analitzats han pujat el seu preu.

Així, tots els peixos (excepte el llobarro), el marisc, les fruites i verdures han elevat el seu preu respecte a l'any passat, mentre que totes les carns han registrat descensos com la pularda (-11%), el rodó de vedella (- 2,4%) i el xai lletó (-1,9%), excepte el gall dindi, que puja un 1,7%.

L'informe destaca que els percebes gallecs (99%) i les angules (90%) gairebé dupliquen el preu de l'any passat per aquestes dates, fins a arribar a l'actualitat els 80,46 euros / quilo i els 1.145 euros / quilo, respectivament, mentre que les ostres es disparen un 29%, fins els 23,26 euros / quilo, i el preu del besuc creix un 18%, fins als 30,31 euros / quilo.

Entre els productes que més es consumeixen per Nadal destaca l'increment del 18,8% del preu de la pinya, i del 12,2% de les cloïsses, mentre que el del lluç puja un 7,5%.

Pel que fa als productes que el preu ha baixat figura la pularda, que és la que més baixa amb un descens del 11%, seguida del llobarro (-2,7%), que es converteix en l'únic peix que baixa de preu.

D'altra banda, el pernil ibèric d'engreix al tall registra una caiguda del preu de l'1%, fins a situar-se en els 66,51 euros / quilo enfront dels 67,15 euros / quilo registrats l'any passat.

Després d'aquesta primera onada de comparativa de preus, l'OCU aconsella als consumidors que avancin les compres dels productes d'alimentació o bé optin per la preparació de menús alternatius amb productes que tinguin un menor preu.