Els equipaments patrimonials de Catalunya organitzen un ampli ventall d'activitats per a gaudir del patrimoni i de la cultura en general durant les festes de Nadal. Enguany, l'agenda s'omple amb més de 170 activitats, entre les quals hi trobem exposicions, visites guiades o mostres de pessebres. Els grans protagonistes, com sempre, seran els infants: per a ells s'hi han organitzat tallers de contes, titelles, fanalets, manualitats, teatre, etc.

L'oferta cultural es pot consultar a l'agenda en línia del web patrimoni.gencat.cat/nadal, impulsada per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. L'usuari podrà triar entre propostes culturals per tipus de públic i municipi. Així mateix, es podrà consultar l'oferta cultural filtrada territorialment.

Activitats als museus i monuments de la Generalitat

Al Museu d'Arqueologia de Catalunya a Barcelona, el diumenge 30 de desembre, grans i petits podran participar al Taller d'Egipte, especialment orientat a famílies, i també gaudir de la visita guiada a l'exposició «L'esplendor dels castells medievals catalans».

A la seu d'Empúries, el 27 i 28 de desembre i del 2 al 4 de gener, els nens jugaran, descobriran espais de la ciutat grega i romana i faran manualitats que podran emportar-se a casa. Aprendran com eren els calendaris que s'utilitzaven a l'Antiga Roma i crearan el seu; descobriran com celebraven l'arribada de l'hivern els antics habitants d'Empúries i faran decoracions de nadal, realitzaran màscares teatrals inspirades en històries i mites grecs i, podran, fins i tot, fer una gimcana pel jaciment.

El Monestir de Sant Pere de Galligants, seu a Girona del Museu d'Arqueologia, ha organitzat un taller els dies 28 de desembre i 2 de gener en el qual els petits descobriran les peces del museu i crearan la seva pròpia carpeta d'arqueòleg, que podran endur-se a casa.

Al MAC Ullastret, el diumenge 30 de desembre grans i petits descobriran d'una manera diferent els racons de la ciutat ibèrica d'Ullastret, l'assentament iber més gran descobert fins ara a Catalunya, amb la gimcana familiar que proposen des del museu.

El Museu d'Art de Girona ha organitzat diverses activitats. El 16 de desembre, els infants podran guarnir el seu propi bastó per fer cagar el tió i, el 29 de desembre, participar en un divertit taller per preparar el cotilló de Cap d'Any. El 4 de gener, crearan un fanalet per rebre i donar la benvinguda als Reis d'Orient. D'altra banda, el 19 de desembre se celebrarà el clàssic concert de nadales, enguany a càrrec de l'Escola de Música Preludi.

El Museu d'Història de Catalunya ha programat per aquest Nadal tres espectacles de titelles els dies 28 de desembre i 3 i 4 de gener que transportaran tota la família al món oníric dels contes: «El Patufet», «L'ombra de Pinotxo» i «El rei i el mar».

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitza, els dies 24, 27, 28 i 31 de desembre i del 2 al 4 de gener, els seus ja habituals tallers d'hivern per aprofitar les vacances descobrint el món de la ciència i de la tècnica a través de temes com la robòtica, la tecnologia, la música o el transport. El museu organitza també una de les cites més importants del Nadal: la recepció del patge Xiu-Xiu. El 27 de desembre, d'11h a 13.30 h, recollirà les cartes als Reis Mags al vestíbul del Museu. I durant totes les vacances, els visitants podran gaudir i experimentar a la nova exposició «PERILL! Salvats per la tecnologia», que mostra com la tecnologia ens ajuda a prevenir riscos i accidents.

Els dies 27 i 28 de desembre, i 3 i 4 de gener el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona convida als més petits a portar molta imaginació per viure divertides experiències: construir una ciutat romana o convertir-se en romans per crear els seus propis amulets i joguines de fang.

Altres monuments nacionals gestionats pel Departament de Cultura com el Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes, la Cartoixa d'Escaladei, el Castell de Miravet, el Reial Monestir de Santes Creus o el Castell Monestir d'Escornalbou oferiran visites guiades especials els dies de Nadal. A més, el Reial Monestir de Santes Creus organitza el dia 29 de setembre l'activitat familiar «Mr Stone i el misteri de les tombes reials de Santes Creus».

Com cada any, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya ha editat una Carta als Reis Mags d'Orient amb un espai on els nens poden llistar els llibres que desitgen. La d'enguany ha estat il·lustrada per Cristina Losantos Sistach. Se n'editen prop de 60.000 exemplars per a totes les biblioteques públiques de Catalunya. També es pot descarregar en línia.

A part dels museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya, prop de 80 equipaments culturals d'arreu del territori han penjat les seves activitats a l'agenda de Nadal de patrimoni.gencat.cat/nadal

Campanya «Nadal als Museus de Girona»

La Xarxa de Museus de les Comarques de Girona, impulsada pel Departament de Cultura, celebra la 4a edició de la campanya «Nadal al Museu» per promoure les visites familiars durant les festes nadalenques. Fins al 7 de gener, 26 museus ofereixen una àmplia oferta d'activitats familiars i infantils com tallers, casals de Nadal, pessebres, audicions de música, jocs i diverses activitats per descobrir tot el patrimoni museogràfic.

Entre la varietat de propostes, destaca un repte per als més petits: es transformaran en petits detectius per descobrir els missatges secrets que amaguen els museus.

Més informació sobre la campanya: http://nadalalmuseu.com/