Aquest any hem volgut obsequiar els nostres lectors amb una secció dedicada en exclusiva als aperitius, i més concretament als canapès. No només obren la gana només de mirar-los, sinó que combinen ingredients que probablement no encaixarien igual en cap altre tipus de creacions.

A continuació, donem a conèixer una selecció pròpia dels deu millors canapès de Nadal. Hem incorporat receptes fàcils, majoritàriament, per a tots els gustos i amb ingredients saludables. A més, podem assegurar que l'aspecte de cadascun d'ells és insuperable.

1. PASTA FULLADA DE FORMATGE CAMEMBERT

Sofregim mitja ceba vermella amb oli d'oliva, vinagre balsàmic, mig got de vi negre, una cullerada de sucre i 100 grams de nabius durant 10 minuts. Enfornem la pasta fullada durant 10 minuts a 180 ºC. A sobre, hi posem un tall quadrat de camembert —en necessitarem uns 125 grams— i una mica de la barreja anterior. Ho tornem a ficar tot al forn fins que es fongui el formatge.

2. TORRADA D'ALVOCAT I POLLASTRE A LA BRASA

Triturem dos alvocats i hi afegim una mica de suc de llimona. Posteriorment, tallem a trossets 120 grams pollastre a la brasa, untem una torrada de pa de pagès amb la pasta i el pollastre, hi posem enciam tallat finament i tomàquet sec rehidratat —en farem servir uns 50 grams, en total—. Podem coronar-ho amb una mica de formatge per adornar.

3. CANAPÈS D'ARENG, OUS DE GUATLLA I TOMÀQUETS CIRERA

Batem tonyina i formatge crema fins a aconseguir una pasta suau. Després, torrem pa integral de sègol i el tallem en llesquetes, per afegir-hi una capa de la crema resultant. Fem els ous durs i els tallem per la meitat. Finalment, hi apliquem un tros d'areng, mig ou dur, un tomàquet cirera i ho punxem tot amb un escuradents.

4. TORRADA DE PATÉ AMB BACALLÀ FUMAT I ALBERGÍNIA

Tallem dues albergínies i les ruixem amb oli d'oliva abans d'introduir-les de cap per avall al forn durant 30 minuts a 200 ºC. Tallem petit un gra d'all pelat i el barregem amb mitja cullerada d'oli d'oliva, una culleradeta de suc de llimona i mitja de sal, farigola, comí molt i pebre negre. Ho triturem tot amb les albergínies i ho afegim a un canapè de pa rústic juntament amb el bacallà fumat.

5. ROTLLETS DE CARPACCIO AMB RUCA I DÀTILS

Ratllem formatge parmesà i laminem uns quants dàtils. Separem les làmines de carpaccio —en necessitarem uns 90 grams— i les untem amb ruca, 20 grams de parmesà ratllat i làmines de dàtil. Hi afegim una mica d'oli, sal i pebre. Dobleguem el rotllet i el punxem amb un escuradents.

6. 'OMELETTE ROULADE' DE SALMÓ I CEBOLLÍ

Fem una truita amb quatre ous i cebollí fresc picat. A sobre hi posem formatge crema untat, tàperes i salmó fumat en làmines —amb 4 o 5 talls en tindrem per a tota la recepta—. Després ho enrotllem i ho deixem refredar a la nevera durant una mitja hora abans de tallar-ho en rodanxes.

7. CANAPÈ FARCIT DE CÒCTEL DE GAMBES

Elaborem una salsa picant barrejant 50 grams de maionesa, una cullerada de tomàquet concentrat, 15 mil·lilitres de brandi, mitja culleradeta de salsa Perrins i una mica de Tabasco. Piquem api —amb dues branques en tindrem prou— i fem daus amb un mango. Barregem una cullerada de tàperes amb el mango i l'api. Fregim a foc viu les gambes amb sal, pebre i oli d'oliva. Després, farcim cada canapè d'enciam, la barreja anterior i una gamba. Acabem afegint-hi salsa picant.

8. CANAPÈ FARCIT DE LLAGOSTINS A LA CREMA

Escalfem una ceba picada i hi afegim 300 grams de llagostins pelats. Després ho reguem amb brandi i esperem fins que els llagostins estiguin cuits i l'alcohol evaporat. Hi afegim 200 mil·lilitres de nata líquida i esperem fins que es redueixi. Farcim cada canapè (o vol-au-vent) amb la crema i hi posem un llagostí.

9. TORRADA DE BOTIFARRÓ AMB CEBA CARAMEL·LITZADA

Escalfem bé una ceba juntament amb una cullerada de sucre, fins que quedi ben caramel·litzada. Després fem els ous de guatlla ferrats i escalfem una mica la pasta de botifarró. Muntem ara les torrades amb pa de pagès, omplint-les amb la pasta, la ceba caramel·litzada i l'ou de guatlla.

10. CANAPÈ DE FORMATGE BRIE, MEL I POMA

Tallem finament la poma i la reguem amb llimona. Després, fem llesques pa de blat o rústic i les torrem. Sobre aquesta base hi posem formatge a talls, unes porcions de poma i a continuació ho enfornem fins que es fongui lleugerament el formatge. Finalment, hi afegim nous, farigola i ho ruixem amb mel.

Qualsevol d'aquestes receptes és ideal per complimentar els comensals i demostrar les nostres habilitats gastronòmiques. Un Nadal diferent requereix menús, costums i celebracions diferents. ¡Que la pandèmia no ens prengui l'afany de menjar bé ni l'esperit nadalenc!