El primer contacte que tenim amb un plat és el visual. Ens fixem en el seu aspecte, les seves textures i els seus colors. Immediatament després entra en joc l'olfacte —les aromes que ens transmeti aquella elaboració seran determinants perquè el gust faci la seva part—. Però, més enllà de l'olor pròpia d'un aliment, en cuina s'acostuma a optar per aromatitzar o perfumar els plats per brindar altres sensacions, sempre en consonància amb les del producte.
El perfum dels plats al llarg dels anys
Perfumar un plat, segons la definició dels experts en gastronomia, consisteix a transmetre una aroma complementària a un aliment o una preparació culinària. Un condiment, una espècia, una planta aromàtica o algun tipus de licor poden ser una bona opció, sempre que estiguin en sintonia amb l'aroma natural del plat. Aquí, maridar bé té més importància que mai.
Antigament es recorria a espècies com el comí, el llorer, la farigola, l'anís o el pebre per dissimular l'olor dels ingredients mal conservats. S'ha de tenir present que fins al segle XVIII les tècniques de conservació eren rudimentàries, cosa que provocava que els productes peribles desprenguessin mala olor tot i cuinats. Per això, en aquell moment la idea de perfumar era molt diferent de la d'avui dia: es tractava de dissimular una olor tapant-la amb una altra.
La tòfona és un dels ingredients més cotitzats a la cuina, i un bon aromatitzant natural. Aquest fong, que neix sota terra, és perfecte per perfumar plats de pasta, amanides o salses. La millor manera d'incloure-la a la cuina és elaborar un oli trufat: s'elabora amb oli d'oliva i un tros de tòfona, que es tanquen en un recipient durant hores o, preferiblement, dies. El resultat serà un condiment natural amb gran potència de sabor.
Ja tenim una amanida aromatitzada amb tòfona com a entrant i un plat de carn perfumada amb fum líquid. Només falten les postres. Un dels aromatitzants per a elaboracions dolces més populars és la vainilla, que es pot trobar en veina, en llavors o en format d'aroma líquida processada. Un gelat casolà amb vainilla natural pot ser tota una delikatessen, igual que unes tradicionals torrijas... Però s'ha de mencionar que els seus usos també s'estan estenent cap a la cuina salada, com a perfum de plats que inclouen peix.
L'últim | El més llegit |