El cacau apassiona grans i petits pel seu sabor, però a més, és tot un superaliment i posseeix propietats altament beneficioses per al nostre cos. Això sí, tots els seus avantatges s'aprofiten al consumir cacau pur: aliments que en deriven, com la xocolata, també inclouen altes quantitats de sucre, i no són tan saludables per al nostre organisme.

A nivell nutricional

Al consumir-ne en forma de llard, aporta un 50 % de greix i entre un 11 i 12 % de proteïnes. També conté entre un 7 i un 8% de midó, i la resta és aigua, fibra, àcids essencials i fins a 300 substàncies. Per exemple, en forma crua té un alt contingut en magnesi.

L'ideal és consumir el cacau en la pols resultant de moldre les llavors de l'arbre homònim, ja que és baix en greix. No obstant, la forma més habitual de prendre'l és barrejat amb altres ingredients, com la llet o el sucre, en forma de xocolata. I això suposa que tingui encara més aportacions nutritives, com la vitamina A, B, calci, ferro o coure, però també una elevada quantitat de greixos i sucres.

És ric en antioxidants i alleuja l'estrès

El cacau pur és una font d'antioxidants, igual que ho són el vi negre o el te verd. A més, gràcies a la teobromina, una substància que estimula el sistema nerviós central, el cacau ajuda a reduir els nivells d'estrès. Per un altre costat, el seu contingut en anandamida ajuda a estar més alegre, ja que funciona com un regulador de l'humor. Fins i tot s'utilitza en pacients que estan sota tractament per a la depressió.

Finalment, s'ha de mencionar la seva capacitat per augmentar el desig sexual. Això es deu a químics com la feniletilamina i la serotonina, que són els neurotransmissors que s'encarreguen d'estimular en el cervell les endorfines relacionades amb el benestar, el plaer, l'eufòria i l'excitació.

Disminueix els nivells de colesterol

El consum de xocolata pot reduir els nivells de colesterol dolent (LDL) i augmentar el bo (HDL). Això sí, sempre que consumim un cacau, almenys, d'un 70 % per cent de puresa.

Ajuda a combatre malalties

Com a font d'antioxidants, el cacau s'associa amb la prevenció de patologies per estrès oxidatiu. Entre aquestes malalties hi trobem les de caràcter cardiovascular, de còlon, diabetis, cerebrovascular, càncer hepàtic, gàstric... També conté flavonoides, que normalment es troben en els vegetals, i que ajuden a prevenir algunes malalties del cor. Això és degut al fet que actuen positivament sobre les cèl·lules, ajudant-les a protegir-se d'atacs contra els radicals lliures. Això el fa destacable a l'hora de combatre malalties com el càncer. Els flavonoides també aporten beneficis al sistema cerebral, ja que ajuden a millorar la memòria i altres processos cognitius.

És un diürètic natural i ajuda a hidratar el cos

Encara que sembli contradictori, és un diürètic natural, però també contribueix a la hidratació del cos. La teobromina, present en el cacau, ajuda a cuidar els ronyons, ja que augmenta la producció d'orina. Per un altre costat, també té beneficis hidratants, sobretot per als cabells i, a més, ajuda a la disminució de la cel·lulitis.

La millor manera de consumir cacau

Com hem esmentat, el millor és prendre'n en la seva forma pura, ja sigui en llard o en pols. No obstant per a molts és difícil, ja que té un toc bastant amarg, molt allunyat del gust de la xocolata que coneixem.

També podem consumir-ne en forma líquida, fent batuts amb llet o aigua, i preferiblement calent. Una tassa de cacau soluble té una gran concentració d'antioxidants, cosa que el converteix en una beguda molt saludable. Amb el cacau en pols també es poden preparar salses per després barrejar-les amb fruites fresques.

Una altra opció és prendre'n com a xocolata, però sempre és millor elegir-ne una de la puresa més gran possible. Que almenys tingui un 70 % de cacau entre els seus ingredients. N'hauríem de consumir d'1 a 2 unces, 2 a 3 vegades per setmana. En suma, i malgrat ser un aliment excel·lent, no hem d'abusar del consum del cacau. Aquest ha de formar part, en tot cas, d'una dieta equilibrada on incloguem aliments de tot tipus.

Els beneficis de prendre cacau

El cacau és un arbre originari d'Amèrica i el seu fruit, com hem esmentat, destaca com a ingredient en aliments tan coneguts i deliciosos com la xocolata. La seva utilització a la cuina es remunta als maies, asteques i inques, però, sens dubte, ha evolucionat molt fins als nostres dies. Conté multitud de components bioactius, com polifenols i antioxidants. A més, compta amb més de 50 nutrients i propietats antiinflamatòries que ens protegeixen, especialment a nivell cardiovascular. Repassem-ne les propietats detingudament.