El turisme enològic és el tipus de viatge pel qual més aposten els espanyols al realitzar escapades pel nostre territori nacional. Les terres peninsulars tenen característiques úniques, que fan que moltes de les seves produccions de vins tinguin una gran qualitat garantida amb diverses denominacions d'origen. Totes elles són diferents, encara que coincideixen en els tipus de raïm més comú: albariño i ull de llebre.

El turisme va de la mà de la gastronomia en nombroses ocasions, i el mateix passa amb l'enologia quan qui viatja és amant del bon vi. Aquests són els millors destins espanyols per poder barrejar cellers de somni, tastos intensos i els racons més bonics del turisme nacional.

Cadis

Qualsevol viatger a qui le agradi el vi ha de recórrer alguna vegada els cellers de Cadis, ja que és en aquesta província on, a més a més, comptem amb una de les denominacions d'origen més antigues del país: la del vi de Jerez. Alguns dels millors cellers per tastar els vins gaditans són el d'Osborne, el de Tío Pepe o el de Barbadillo.

El celler de Barbadillo ja ha complert els dos segles, i el d'Osborne procedeix ni més ni menys que del segle

XVIII. El de Tío Pepe, per la seva part, constitueix un clàssic del vi de Jerez. I mentre disfrutem dels tastos de vi, tindrem la possibilitat de fer visites culturals que ens mostrin l'espectacular bellesa de Cadis, com el castell de Santa Catalina, la platja de La Caleta, la catedral o el Parque Genovés.

Tomelloso

Tomelloso es troba a Castella-la Manxa, a Ciudad Real. És un dels llocs del nostre país amb millors vins per degustar, i el Dia Mundial de l'Enoturisme, que se celebra el 8 de novembre, hi ha visita de portes obertes dels cellers del municipi. A més, aquest lloc pot presumir de tenir la cooperativa vinícola més gran d'Europa.

Entre els seus cellers més importants trobem la Casa de Pueblas, la Virgen de las Viñas o Casaquemada. Virgen de las Viñas és un celler que es va fundar el 1961, i per tant ja compta amb una llarga història d'elaboració de productes de la seva terra, cosa que ha resultat en un reconeixement mundial.

El celler de Casa de Pueblas forma part d'una societat familiar, amb vinyes de més de 20 anys on està molt present el raïm ull de llebre. Casaquemada, per la seva part, va més enllà dels vins de sabor insuperable, ja que el seu entorn és espectacular, ja que es troba a l'entrada del Parc Natural de les Lagunas de Ruidera.

Villuercas

Villuercas es troba a Càceres. Allà, a més de portar a terme algunes visites que valen molt la pena, com la de l'Arco del Tinto o el Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe, reconegut per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat el 1993, de nou ens trobem amb una localitat on els cellers tenen molta història per explicar. Un dels més destacables és El Carabal, que està situat en un entorn natural excepcional.

Un altre celler interessant i amb vins de sabormolt intens és el d'Agapito Rubio, al cor de la serra de les Villuercas i envoltat de deveses impressionants.

Leiro

Leiro, a Ourense, s'emmarca a la comarca del Ribero. Compta amb vins marcats per la seva alta qualitat i enorme prestigi comercial, cosa que ha implicat que molts d'ells comptin amb certificat de denominació d'origen. Dos dels cellers més interessants de visitar són el de Viña Mein, on a més de visitar a un entorn natural sense comparació possible i tastar els seus millors vins, podrem allotjar-nos a la seva casa rural, i el de Coto do Gomariz, un dels cellers de més renom a O Ribeiro.

Haro

Finalment, no podíem parlar de les millors escapades de turisme enològic sense mencionar un municipi de La Rioja, amb uns vins que s'exporten internacionalment i amb una denominació d'origen que té prestigi mundial. I una de les visites imprescindibles, on cultura i enologia van de la mà, és el Barrio de las Bodegas de Haro.

No podem oblidar incloure-hi el celler de Ramón Bilbao, obert des del segle XIX i amb una reconeguda feina en la xarxa col·laborativa vinicultora. O, per descomptat, les Bodegas La Rioja Alta, que inclouen plats tradicionals en els seus tastos.

Viatjar és sempre una experiència meravellosa i més al costat dels que més estimem. Però ho és molt més si ho acompanyem d'un estupend tast d'exquisits vins per les diferents regions del país, coneixent els millors cellers.