Conèixer una cultura és sinònim de degustar-la a través de la seva gastronomia, i això ho tenen present aquells que ens visiten. Segons una enquesta de Turespaña, un 12 % dels 60 milions de turistes que venen cada any a Espanya ho fan per la gastronomia. Així doncs, vegem: ¿quins són els plats típics espanyols pels quals sospiren els estrangers?

Pernil, paella, truita

El pernil, la paella i la truita de patates conformen la tríada que se situa al Top 3 de preferències de qualsevol turista estranger —i autòcton, ¿per què no?— com Déu mana. El pernil pot ser de Salamanca, de Terol, d'Extremadura o de Huelva, ja que el turista no sol distingir entre denominacions d'origen i tipologies com gla o enceball. Ja sigui com a entrant o com a tapa, és un dels plats més cobejats pels estrangers, i el més difícil d'aconseguir als seus països d'origen.

En el cas de la paella, per a un estranger serà qualsevol plat espanyol que porti arròs. Error greu. El cert és que si busquen una paella canònica, la recepta original valenciana inclou conill, pollastre, arròs bomba de gra rodó, mongetes tendres, garrofó, tomàquet, safrà i pebre vermell. Per descomptat, n'existeixen varietats que inclouen marisc, peix o altres verdures. A més a més, també pot variar el tipus d'arròs i de cocció, i donar lloc als arrossos melosos o caldosos.

Per la seva part, la truita és el plat perfecte per la seva versatilitat: sencera, en format ració o en tapa, en barqueta, en entrepà complet o en una puça. Una vegada superada la qüestió de si s'està a favor o en contra de la ceba, la truita es converteix en un dels grans referents de la gastronomia espanyola de tots els temps, i especialment per als

estrangers. Ous, patates, ceba, oli d'oliva i sal són més que suficients per elaborar-la.

Les tapes

Molts són els turistes que triguen a adonar-se que el concepte de tapa fa referència a la forma de degustar un plat

—en petites porcions—, i no al seu contingut. Els dubtes s'aclareixen quan trepitgen qualsevol bar del nostre país,

en el qual una llista de tapes escrita en una pissarra els obre els ulls davant un món de possibilitats culinàries.

El pernil o la truita, dels quals parlàvem abans, solen ser protagonistes en aquest àmbit, però, sens dubte, les croquetes i patates braves són les preferides pels turistes.

I és que, encara que aquest últim és un plat d'elaboració senzilla, són diversos els factors que les converteixen en

espectaculars. Patates naturals —no congelades— i una bona salsa casolana lleugerament picant fan que aquest plat sigui l'acompanyant perfecte de qualsevol beguda. Encara que si de begudes es tracta, la sangria no pot faltar en una experiència gastronòmica espanyola per a estrangers. Aquesta beguda alcohòlica s'elabora amb vi negre, gasosa, trossos de fruita —taronja, poma...— i sucre. Si bé compleix les característiques per ser un còctel, la seva popularitat l'ha convertit en una beguda que transcendeix etiquetes.

La xocolata amb xurros

Se n'ha de buscar l'origen a Madrid, en algun moment del segle XIX. Els xurros —o la seva variant més castissa, les porres— van trobar el seu acompanyant perfecte en una tassa de xocolata calenta. Ja sigui com a esmorzar o berenar, és tot un plaer portar a terme el ritual de prendre's una bona xocolata amb xurros. Els turistes aviat es

queden amb la fórmula: empolvorar sucre sobre el plat de xurros i sucar-los un a un a la xocolata. La combinació perfecta per a aquells dies de fred i pluja.

Què no s'atreveixen tastar els turistes estrangers?

Encara que hi ha plats que estan en l'imaginari gastronòmic espanyol de qualsevol estranger, n'hi ha d'altres que s'escapen de la llista per la seva raresa. És el cas del pop, aquell plat tan cobejat en terres gallegues, encara que són molts els que tenen reticències a degustar-lo a causa de la similitud que troben entre els tentacles del cefalòpode i les potes d'una aranya. Sense deixar de parlar de gastronomia gallega, els percebes són un altre d'aquests plats que

un turista estranger mirarà amb recel, per la seva estranya aparença.

Per un altre costat, es troben tots aquells plats elaborats amb triperia, tan propis d'algunes regions de l'interior d'Espanya. Ens referim al cervell, els 'zarajos' de Conca, les tripes o les turmes, entre altres autèntiques delikatessen d'aquesta terra.

En qualsevol cas, el cert és que la gastronomia espanyola té una àmplia varietat de plats que fan que als estrangers se'ls faci la boca aigua tot just arribar. ¡I amb tota la raó!