Els vins amb denominació d'origen (D. O.) són una garantia per al consumidor, ja que han de complir una sèrie de condicions estrictament regulades i ser sotmesos a l'examen d'un consell. El primer requisit exigit és que el seu procés d'elaboració es porti a terme amb raïm de la regió, però també han de seguir-se els processos de fermentació i maduració específics del vi tradicional de la zona, aquells que en el seu moment van donar fama al producte i el van fer mereixedor de la seva pròpia denominació.

Espanya és un país que despunta en producció vinícola. Per això, entre els vins trobem una alta qualitat en moltes produccions. Els que compten amb la seva pròpia denominació d'origen poden dividirse segons les diferents zones en les quals es produeixen, i pràcticament cada regió espanyola ha aconseguit el seu segell de qualitat. A continuació repassarem les denominacions d'origen més famoses dels vins espanyols.

LA RIOJA

Qui no ha sentit a dir meravelles d'un bon Rioja? Aquest vi espanyol és famós a nivell mundial i es genera a la zona de La Rioja, sud del País Basc i nord-est de Castella i Lleó. Destaquen els seus vins negres, encara que el cert és que els rosats o els blancs amb aquesta denominació d'origen tampoc es queden enrere. Pel que fa a les varietats de raïm que s'utilitzen en la seva elaboració, la que més s'utilitza en el procés de producció és la d'ull de llebre, encara que també n'hi ha alguns de molt bons elaborats amb maturanas o mazuelos.

RIBEIRO

El vi Ribeiro va crear la seva denominació d'origen l'any 1957, i s'elabora a la zona nord d'Ourense. S'utilitza una mescla de raïm blanc i negre d'aquell lloc mateix, que arriba a sembrar-se a una altitud de 400 metres sobre el nivell del mar, en zones humides però temperades. La zona pot presumir tant d'uns increïbles vins blancs com d'espectaculars negres.

Els blancs són afruitats i lleugers, es prenen frescos i arriben als 13º d'alcohol. Els negres, no obstant, canvien pel que fa a la seva acidesa, que resulta més compensada, i la seva graduació varia entre els 9,5 i els 12º. El que tenen en comú els uns i els altres és que no se sotmeten a processos d'envelliment, raó per la qual se'n recomana el consum el primer any.

RIBERA DEL DUERO

Els vins de Ribera del Duero també estan molt sol·licitats internacionalment. I és que tenen molt cos, així com un sabor exquisit que es potencia al paladar i omple de matisos l'experiència d'assaborir-los. Igual que passava amb el Rioja, els vins Ribera del Duero contenen principalment raïm ull de llebre.

S'elaboren a les zones de Valladolid, Sòria, Burgos i Segòvia. Tots els vins amb aquesta denominació d'origen contenen raïm sembrat fins a 850 metres d'altitud, i amb variacions de temperatures que oscil·len des dels -18 fins als 40 ºC. Igualment, tots ells passen per fusta.

VALDEPEÑAS

La denominació d'origen de Valdepeñas va ser reconeguda el 1932, i és una de les més celebrades per als espanyols. Com en gairebé tots els vins d'alta qualitat peninsulars, el raïm més present és l'ull de llebre, encara que n'hi ha d'altres que estan molt presents, com el macabeu o el verdejo.

Les aromes hi destaquen, cosa que els converteix en uns dels vins més intensos d'Espanya. Entre la seva varietat hi trobem rosats, negres, blancs, dolços i espumosos. Tots ells coincideixen en la seva suavitat i lleugeresa.

La terra, d'escassa fertilitat i pobra matèria orgànica, té unes propietats perfectes per al cultiu a causa de les temperatures extremes de la zona.

RÍAS BAIXAS

Els vins de Rías Baixas, amb denominació d'origen pròpia des de l'any 1988, es processen en diverses zones de Galícia. Principalment es tracta de Soutomaior, Val do Salnés, Ribeira do Ulla, O Rosal i Condado do Tea; les característiques de les terres en les quals se sembra el raïm utilitzat són, fonamentalment, les pròpies del clima atlàntic, cosa que els dota de característiques diferents de les de la majoria de vins peninsulars.

A més, a diferència d'altres vins, l'altitud a la qual se sembren és menor, i no arriba als 300 metres sobre el nivell del mar. Aquests vins són afruitats, i tenen una diferència ressenyable respecte als altres d'aquesta llista: el raïm més present no és l'ull de llebre, sinó el de tipus albariño.

Aquesta terra és un verdader orgull per moltes raons, però una és indubtablement la seva producció de vins. Les característiques de les terres peninsulars fan que cada elaboració sigui diferent de la resta, sense perdre la seva alta qualitat. Per això, sigui quina sigui la regió on ens trobem, no hauríem de deixar de tastar la seva producció vinícola local. Molts dels vins d'Espanya són autènticament exquisits, i la prova està en els seus certificats de denominació d'origen.