La Fira del Gall de Vilafranca del Penedès s’ha reinventat per poder celebrar una 356a edició ajustada a la pandèmia, amb una aposta pels encàrrecs a través d’Internet. Tant els pollastres com els plats cuinats, es podran reservar abans i recollir els dies 19 i 20 de desembre al recinte firal, en un format més reduït al centre de la vila. En el cas de l’aviram, in situ només es vendran peces sacrificades, i els consumidors que vulguin un gall viu, el podran comprar directament online. Un dels objectius és facilitar les compres als clients d’arreu de Catalunya que, previsiblement, no es podran desplaçar al Penedès per les restriccions de la covid.

El nou format de la Fira del Gall ja està en marxa en la seva vessant virtual. A través de la pàgina web firadelgall.cat, els visitants poden contactar amb els criadors, restaurants i cellers per encarregar els productes.

Les cinc granges on es cria la raça autòctona del Gall del Penedès permeten ara la venda directa o bé l’encàrrec del gall ja sacrificat i desplomat, per recollir el dissabte 19 o diumenge 20, a la plaça Jaume I en una espai on es controlarà la capacitat i es garantirà el distanciament social.

Durant el cap de setmana de la fira es podrà veure una mostra de l’aviram penedesenc però, a l’hora de comprar, només s’oferiran els pollastres ja preparats per cuinar, amb 500 peces disponibles. Amb tot, els criadors confien en la venda online. «Volem que el comprador que venia cada any expressament a buscar el gall per al Nadal, pugui adquirir-lo igualment a través del web i que li portin a casa, mentre que la gent de l’Alt Penedès podrà recollir-lo directament», ha remarcat la directora de la fira, Pilar Yagüe.

Plats per emportar

Pel que fa al menjar, la fira d’aquest 2021 elimina la zona de degustació gastronòmica i només s’oferiran plats per emportar. En total, hi haurà quatre restaurants que cuinaran dotze propostes, que es podran encarregar prèviament o comprar a la fira. La previsió és distribuir 2.500 racions durant tot el cap de setmana.

En el cas de l’espai que habitualment oferia vins de la DO Penedès, s’ha reformulat en una sala de tast més reduïda, que s’ubicarà a la casa senyorial Cal Posas de Vilafranca. I també s’oferiran degustacions virtuals. Com en el cas de l’aviram i del menjar, es proposa als consumidors que encarreguin els vins per després recollir-los al recinte firal.

D’altra banda, entre les novetats d’enguany hi ha la distribució del Gall del Penedès a través de 15 pollastreries i carnisseries de Vilafranca. Un fet que ha aplaudit l’alcalde, Pere Regull, que també també ha elogiat la designació del xef Carles Gaig com a ambaixador del Gall del Penedès.

Un cop reformulada tota la fira, l’alcalde ha vaticinat que bona part de les novetats «han vingut per quedar-se». «De les grans crisis en surten grans solucions i oportunitats», ha remarcat Pere Regull, que ha celebrat els canvis introduïts en aquesta edició marcada per la covid-19 i ha lloat la «supervivència» de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès.