El Nadal sense Pastorets no és el Nadal». Aquesta frase d'Èlia Ferrer, el Satanàs dels Pastorets d'Igualada, es podria atribuir a centenars i centenars de persones que en les últimes setmanes han fet mans i mànigues per no haver de viure unes festes, ja de per sí atípiques, sense les tradicionals representacions teatrals que mantenen viva l'essència més pura del Nadal.

Com no podia ser d'altra manera, la covid-19 també ha colpejat les representacions dels Pastorets i les restriccions de seguretat han fet que la inventiva per adaptar-se a les mesures hagi hagut de brillar per aconseguir l'únic objectiu real, fer Pastorets.

El grups de la Catalunya Central han treballat a contrarrellotge en les últimes setmanes per estudiar, planificar i executar funcions diferents a les tradicionals. Tot i aquesta feina prèvia, les dades actuals de la pandèmia fan que la inseguretat es mantingui fins a l'últim moment. «El risc que hi ha ara és haver fet una feinada prèvia i que quan arribi el dia no ho puguem fer, però ja vam començar a preparar-ho assumint el risc», explica Jordi Santasusagna, director dels Pastorets de Cardona. «Fins que no sigui a l'escenari el dia de l'estrena, no m'ho creure», diu Ricard Salvans, director dels Pastorets de Solsona.

Aquest sentiment és generalitzat entre la vintena de persones del món pastoret amb les que ha parlat aquest diari. Tothom és conscient de que la situació és excepcional i per aquest motiu, la reinvenció dels Pastorets s'ha realitzat amb l'únic objectiu de mantenir-los vius. «Crec que el públic s'adaptarà i comprendrà el que realment estem fent. Pot agradar o no, però entendran perfectament que s'han modificat les coses per poder conservar les tradicions i la cultura de casa nostre», opina Jaume Puig, dels Pastorets del Poble Nou de Manresa. «Mentre els puguem fer, encara que sigui de forma diferent, els actors i els equips ho hem fet amb tota la il·lusió del món. Jo sortiré a escena amb les mateixes ganes o més, ja que a la gent que ens ve a veure, amb tanta desgràcia al voltant, els podem donar una alegria», diu Èlia Ferrer.

En la mateixa línia, Mia Parcerisa, president de Lacetània Teatre de Solsona, apunta que l'essència dels Pastorets és ideal perquè grans i petits puguin tornar a gaudir de la cultura en un any especialment complicat per les obres i representacions. «Els Pastorets tenen una cosa molt bona i és que més enllà del fet teatral, tenen una qüestió de fons de cultura popular i la gent els espera. La gent se'ls sap de memòria, però continuen anant-hi. Almenys aquí a Solsona, des de l'inici de la pandèmia poques propostes per públic familiar hi ha pogut haver, per tant, és molt maco pensar que nens i nenes podran anar al teatre a veure els Pastorets, que és un espectacle amb el que gaudeixen i amb el que riuen».

L'exemple més clar de que el públic i les famílies tenen ganes de veure Pastorets el trobem a Berga. La Farsa ha traslladat els Pastorets a nou ubicacions dels carrers del Barri Vell de la capital berguedana per descentralitzar i fer les actuacions a l'aire lliure. La Farsa va posar a la venda més de 300 entrades i aquestes es van exhaurir en poques hores. «En 1 dia es van exhaurir totes les reserves. Aquest interès ens ha sobrepassat una mica ja que va ser una bogeria, estem molt contents i no ens ho esperàvem, però també ens sap greu perquè la voluntat era arribar al màxim de gent possible. Fer els Pastorets al carrer ens ha facilitat que ara mateix hi hagi 90 persones formant-ne part, ja sigui fent papers, tramoia o col·laborant, aquesta era la nostre prioritat, que hi pogués participar el màxim de gent possible», diu Marc Marginet, director de la funció.

La solució més comú entre els grups de Pastorets del territori ha estat reduir el temps, el guió i fer les representacions amb una desena de personatges. Tot i això, n'hi ha que han anat més enllà en la seva inventiva. Per exemple, a Igualada es farà una representació que combinarà directe i vídeo, al Poble Nou de Manresa s'ha traslladat la representació a un espai més gran, l'Església Vella, a l'Ametlla de Merola es realitzarà una adaptació musical dramatitzada i a Balsareny han reescrit totalment l'obra per fer viure els personatges a l'actualitat.