Els tortells de Reis farcits de nata d'Eroski, Ahorramás, El Corte Inglés i Dia se situen entre els millors que es poden adquirir a les cadenes de supermercats, segons l'estudi realitzat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

En concret, els espanyols consumeixen cada any al voltant de 30 milions de tortells de Reis en aquestes dates. L'organització de consumidors ha analitzat aquest any nou d'aquests productes farcits amb nata, que estan a la venda en cadenes de supermercats.

Així, el tortell farcit de nata d'Eroski ha rebut 60 punts de valoració global i destaca per un farcit de nata abundant i agradable en boca, a més de per una pasta «molt esponjosa» amb aromes molt lleugeres.

Rep la mateixa valoració de 60 punts el tortell farcit d'Ahorramás, que destaca per un farcit lleuger i abundant, i una pasta amb aromes suaus en què sobresurt la mantega.

Se situa en la tercera posició d'aquest rànquing el d'El Corte Inglés, que rep una qualificació global de 51 punts per la «bona qualitat» de la nata del seu farcit, mentre que la quarta plaça és per al de Dia, també amb 51 punts, pel farcit de nata, «lleuger i de bon sabor».

Inferiors a altres anys

L'OCU ha advertit que aquest any les valoracions obtingudes pels tortells analitzats són inferiors a les d'exercicis anteriors, malgrat que la presència de mantega i nata, ingredients tradicionals en la seva elaboració, és més gran que en anys anteriors, això no ha sigut garantia d'èxit.

En concret, els pastissers han trobat d'una banda que cap de les pastes s'assembla al tradicional tortell, que és més un brioix lleuger, inundat, en molts casos, d'aromes massa intenses i poc agradables. Així, els millors han sigut els que presentaven aromes lleugeres a cítrics.

Quant al farcit, el resultat és molt variable, els quatre productes destacats presenten un farcit agradable, fins i tot el d'Ahorramás, que barreja nata amb greixos vegetals. D'altra banda hi ha tortells amb nates desestructurades, alguns escassos de contingut o amb textures enganxoses en boca.

L'estudi revela un excés d'aromes industrials i d'additius de tot tipus, que inclouen 15 additius de mitjana, entre colorants, conservants, emulsionants i agents de textura.

Xarops de glucosa

A més, l'organització assenyala que a fi d'abaratir el producte, diverses marques substitueixen part de la mantega de la pasta i de la nata per altres tipus de greixos i olis vegetals. I amb el mateix objecte alternen l'ús de sucre amb xarops de glucosa i fructosa.