Nadal s'apropa, i això és sinònim de la tornada dels torrons a la majoria de cases. És un dels productes estrella de Nadal i, de fet, cada vegada n'hi ha de més sabors.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet un rànquing de torrons en funció de la seva qualitat. En total n’ha analitzat 25 de tous, 16 d’ells, de Xixona, que continua sent el predominant a les taules nadalenques. També ha estudiat 20 forts.

L’anàlisi

L’OCU ha concretat que després d’analitzar els 25 torrons tous, i tot i que la composició clàssica hauria de contenir ingredients naturals, hi ha un 60% d’aquests productes que han recorregut a substituts barats del sucre i la mel. Els xarops de glucosa i el sucre invertit són els productes que utilitzen.

També han trobat que més de la meitat dels torrons de Xixona fan servir l’additiu E471, un emulsionant. A més, han remarcat que això passa fins i tot als productes sota l’etiqueta d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Torró de Xixona.

Segons la seva opinió, s’hauria d’«evitar l’ús d’aquesta etiqueta en aquests productes per protegir les elaboracions tradicionals i donar un valor afegit a l’etiqueta d’IGP». Un altre dels factors per fer aquest rànquing ha sigut el preu dels productes. El més car té un preu de 39,58 euros/quilo. Aquest és un dels més mal valorats per part d’aquest organisme.

Els millors tous

El millor torró de l’anàlisi és un torró IGP de Xixona de marca tradicional: l’Antiu Xixona Calidad Suprema Etiqueta Transparente. Amb un 70% d’ametlla és considerat de molt bona qualitat i ha rebut una puntuació de 70. El preu és de 14,40 €/kg.

El Delaviuda Turrón Blando Calidad Suprema el segueix de prop amb 67 punts i el preu se situa en 19,90 euros/quilo.

Finalment, en la tercera posició del podi hi ha el Dor Turrón Blando Calidad Suprema, que ha rebut una puntuació de 66 i té un preu de 9,16 €/quilo.

Els millors forts

En la categoria dels torrons forts, el més ben puntuat segons l’OCU és el Dor Turrón Duro Calidad Suprema amb una puntuació de 84 punts i amb un preu de 9,16€/kg.

L’Eroski Seleqtia Turrón de Alicante IGP Caldiad Suprema ha rebut els mateixos punts que l’anterior, però té un preu superior (17,65 euros/quilo). En el tercer lloc amb una puntuació de 79 se situa l’Antiu Xixona Turrón Duro Alicante IGP Calidad Suprema, amb un preu de 18,86 euros el quilo.