Regió7

Pastorets: El gran clàssic reprèn el guió

Després de dos anys molt tocats per la pandèmia, els Pastorets tornen amb plenitud de funcions

A la Catalunya central hi haurà una cinquantena de representacions en una quinzena de municipis

David Bricollé | Jordi Morros | Jordi Escudé | Laura Serrat | Anna Costa | Pilar Màrquez

Per triar i remenar. En vers o en prosa. Els clàssics entre clàssics de Folch i Torres o d’altres amb segell propi. Alguns, amb música en directe. D’altres, que introdueixen falques de sàtira local. Amb tots els formats possibles, aquest Nadal la Catalunya Central recupera a ple rendiment un dels elements culturals per excel·lència de les festes. Els Pastorets, que en els darrers dos anys no s’han escapat de l’afectació general per la covid, desplegaran tots els seus arguments. 

Enguany, tornen en plenitud. I prova d’això és que només a les comarques de casa nostra se’n proposen fins a una seixantena de representacions al llarg de les properes setmanes, que es podran veure als escenaris d’una quinzena de poblacions que, majoritàriament, en mantenen encesa la flama (en aquest cas, potser seria més escaient la caldera) des de fa dècades. Alguns, fins i tot, més d’un segle. 

La força d’aquesta tradició i la voluntat de perpetuar-la per a posteriors generacions s’exemplifica en el fet que més de mig centenar de grups d’un total de 43 poblacions s’aixopluguen sota el paraigua de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. Entre totes aquelles, aquest Nadal han programats més de 200 representacions. Una bona part de les quals, una seixantena, a les comarques de casa nostra. En concret, les que es podran veure, a tot arreu amb més d’un dia de funció, a Balsareny, Berga, Calaf, Cardona, Collbató, Igualada, l’Ametlla de Merola, Manresa, Navarcles, Olesa de Montserrat, Sant Llorenç de Morunys, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor i Súria.

Després de dos anys de restriccions a dalt i a baix dels escenaris, unes 50 entitats de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, tornen a la normalitat prepandèmia. Amb unes 5.000 persones involucrades en les representacions, es calcula que unes 45.000 persones veuran una funció de Pastorets aquest Nadal.

Foto final de la presentació de la temporada de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya

Foto final de la presentació de la temporada de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya

Els Pastorets són una cita clau al calendari nadalenc d’arreu de Catalunya amb una forta tradició de component familiar. La representació dels Pastorets, genuïna de la cultura catalana, combina la música, la dansa, el teatre, la història i la cultura popular, convertint-la en una experiència única.

Amb una gran diversitat de textos i formats, totes les representacions dels grups teatrals que formen part de la Coordinadora destaquen per la gran qualitat i la laboriosa tasca d’organització i execució que aplega a persones de moltes edats diferents, fet que les converteix en un moviment intergeneracional únic i singular.

Enguany, a més de l’activitat dels grups teatrals, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya ha posat en marxa dos projectes paral·lels. D’una banda, l’entitat, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner, ha convocat l’ajut a la investigació «Pastorets de Catalunya», corresponent a l’any 2022, amb l’objectiu d’estimular la recerca i el coneixement sobre aquestes representacions teatrals, tant des d’un punt de vista històric com antropològic i social. L’ajut, dotat amb 3.000 euros, està dirigit a investigadors de l’àmbit universitari o d’altres centres d’estudis.

La convocatòria d’aquest any 2022 s’ha declarat desert. L’any 2020 l’ajut va ser per al projecte «Les garrofes: 120 anys de crítica social berguedana a partir dels Pastorets d’en Pitarra», de l’historiador i arxiver berguedà Albert Rumbo Soler.

D’altra banda, sota l’empara de la mateixa coordinadora, s’ha impulsat l’exposició «La força dels Pastorets», una mostra sobre aquest fenomen de cultura popular comissariada pel fotògraf i periodista Enric Lucena. De moment, es pot veure des del 16 de desembre fins a finals de gener del 2023 a l’Ateneu de la Fundació Iluro de Mataró. La mostra parla sobre com s’han superat els dos darrers anys de pandèmia amb l’objectiu de reflectir i divulgar que els Pastorets són un fenomen de cultura popular cabdal a Catalunya, i que s’ha convertit en un exemple de com reinventar-se, surar damunt les dificultats i projectar-se cap al futur.

Són 64 els grups teatrals associats a la Coordinadora repartits per 54 municipis del territori català: 32 grups de Barcelona (50%); 13 de la Catalunya Central (20,3%); 6 del Penedès (9,4%); 6 de Girona (9,4%); 4 del Camp de Tarragona (6,2%); 2 de Lleida (3,1%) i 1 de les Terres de l’Ebre (1,6%).

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya es va fundar l’any 2006 per aglutinar els grups que representen Pastorets arreu de Catalunya. És una federació d’entitats que té com a objectiu establir un espai de relació i intercanvi entre els diferents grups responsables de les representacions, donar difusió als Pastorets com a element patrimonial de la nostra cultura, potenciar la formació i estudiar i fomentar la recerca del fenomen Pastorets. Un fenomen que retorna amb tota la vitalitat.

Els Carlins: Satanàs esclafarà closques de coco

«Closques de coco esclafades», diu Satanàs quan les coses no li surten bé. O «sac de rocs escantellats» deixa anar en una altra ocasió. El teatre Els Carlins tornarà a sentir els renecs del príncep dels dimonis durant les representacions d’Els Pastorets, una de les cites ineludibles del Nadal a Manresa. Aquest any sense restriccions de cap mena, amb cares noves als personatges principals, amb ganes de tornar als nivells d’abans de la pandèmia, i amb un cartell de pel·lícula -literal- obra de Joan Locubiche.

Enguany l’obra es representarà el dia de Sant Esteve, el 26 de desembre, i l’1, 6, 7 i 8 de gener, a les 6 de la tarda a Els Carlins, nom associat inapel·lablement amb Els Pastorets de Folch i Torres, però en una versió reduïda. 

Assajos des del setembre

Des del passat mes de setembre que els actors assagen sota la direcció artística de Pere Font i Maribel Montardit. «Ens queda una última embranzida i l’assaig general del dia 23», explica la coordinadora d’Els Pastorets d’enguany, Imma Torrecillas.

Entre els actors hi haurà cares noves en alguns dels personatges principals: els inseparables Lluquet i Rovelló. També Satanàs. Es tracta de relleus naturals, segons Torrecillas. «Intentem canviar cada 3 o 4 anys perquè no sempre es vegin les mateixes cares». També hi ha canvis per necessitat: «hi ha gent gent que acaba una etapa i en vol començar una altre i fer altres coses», o s’ha donat el cas de gent que senzillament deixa la ciutat per motius laborals o per estudiar.

Sigui com sigui «tenim moltes ganes de Pastorets després de dos anys amb limitacions» a causa de la pandèmia, afirma Torrecillas. L’escenari es tornarà a omplir de personatges, i a platea no hi haurà restriccions. Tot i així es mantenen algunes de les novetats que es van incorporar durant l’emergència sanitària. Com per exemple que no hi hagi mitja part. L’obra dura encara no dues hores, i «si els dos darrers anys ha anat bé, esperem que ara també». 

Els Pastorets estrenaran una màquina de fum «espectacular», i a Instagram es proposen activitats relacionades amb l’obra. Les entrades per assistir-hi es poden adquirir a elscarlins.cat, i també presencialment al teatre els dies 22, 23, 29 i 30 de desembre, i el 3 i 4 de gener, de 6 a 8 del vespre. 

Un cartell de pel·lícula

Els Pastorets del teatre Els Carlins també ha estrenat enguany un cartell de pel·lícula. És obra de Joan Locubiche, que té experiència en el món dels cartells cinematogràfics. Hi apareixen Satanàs, el Lluquet i Rovelló, l’àngel Miquel mostrant la seva espasa, i, com no, la caldera de Pere Botero.

Els Pastorets del Grup Escènic Nostra Llar tornen amb novetats

Actors que participen als Pastorets del Poble Nou

Actors que participen als Pastorets del Poble Nou

«Per gaudir d’un repartiment de luxe, per veure un nou decorat, per apreciar les millores que s’han incorporat a nivell tècnic i, en definitiva, per gaudir de l’esperitnadalenc». Per tot això i més s’han d’anar a vaure Els Pastorets del Grup Escènic Nostra Llar del Poble Nou de Manresa, diu el seu director, Jordi Gener.

Una de les principals novetats d’aquest any és la posada en escena, amb menys actors que doblen personatges. Fa un parell d’anys la pandèmia va obligar a restringir el nombre d’actors dalt l’escenari, i ara «haguéssim pogut tornar allà on érem», però «hem decidit explorar aquesta fórmula». Artísticament «dona molt joc», afirma Gener.

També hi haurà millores tècniques i un nou decorat. Gener destaca que «el més important és treballar amb gent que li agradi fer el que fem, i amb bones persones. I és el cas».

Els pastorets del Poble Nou es podran veure el 26 de desembre i el 6 de gener a les 6 de la tarda a la sala d’actes del casal parroquial. Les entrades es poden adquirir a la llar parroquial els dijous i divendres a la tarda o bé al telèfon 617 40 52 10.

Al Bages, pastors i dimonis amb històries renovades 

Després de dos anys de pandèmia, aquest Nadal els grups de Pastorets al Bages arriben amb les piles carregades i plens de novetats, a partir d’unes posades en escena que recuperen l’elenc complet sense patir per possibles restriccions i possibles baixes. Santpedor, per exemple, recupera les funcions que no es feien des del gener del 2020, i que aquest Nadal tornen amb pràcticament tot el personal d’estrena i un guió totalment renovat, amb més escenes, «molta batalla de dimonis», personatges feminitzats i amb part del vestuari que també és nou, explica l’organització. Se’n faran dues funcions a Cal Llovet, per Sant Esteve, a les 7 de la tarda, i el dia de Reis a les 6.

Les dones també prenen protagonisme a Súria, que si ja integraven el repartiment dels àngels i els Pecats Capitals, ara també s’estenen a l’infern, en els papers de Satanàs i Llucifer, que estaran desdoblats a parts iguals entre homes i dones. El Foment Cultural, que està d’aniversari, també ha renovat vestuari de part d’un elenc que mobilitza unes 140 persones per funció. Se’n faran el dia de Nadal, a les 7; i per Sant Esteve, Cap d’Any, Reis, i el 7 i 8 de gener, a les 6, al Teatre del Foment Cultural. 

Els Pastorets de Balsareny culminen un procés de renovació estètica i generacional iniciada fa quatre temporades, i que es tradueix en un repartiment rejovenint i que també posa èmfasi en els rols femenins. S’incorporen la Sacerdotessa i la Jezabel, al costat del grup de pastores, noies arcàngels i dimònies, que ja hi havia, o de la Rovellona i la Llucifera. L’espectacle també introdueix una nova coreografia de Pecats Capitals per oferir una funció d’hora i mitja sense intermedi. Es faran a la Sala Sindicat el dia de Nadal, a 2/4 de 7, el 7 de gener a les 8, i l’endemà novament a 2/4 de 7.

Les representacions d’enguany al teatre Els Catòlics de Cardona oferiran noves projeccions, i també noves llances i vestuaris de les fúries, mantenint l’essència d’uns Pastorets singulars per la seva recomposició de textos originals i pels coplets inspirats en l’actualitat. Hi haurà cinc funcions, per Nadal i Sant Esteve, i els dies 1,6 i 7 de gener, a 2/4 de 7. Sant Vicenç també renova les projeccions i també decorats, i recupera la normalitat després que l’any passat es va haver de suspendre la segona funció. Es podran veure el 6 de gener a les 7, i el 8 de gener a les 6, a Cal Soler.

Navarcles també tindrà Pastorets, i entre les novetats destaquen part de l’elenc, algun decorat i el vestuari. N’hi haurà el dia de Nadal, a les 7; i els dies 1, 6, i 8 de gener, a les 6, al Teatre Auditori.  

Els Pastorets de Solsona aposten per la inclusió

Solsona reviurà enguany la tradicional cita dels Pastorets, després de dos anys marcats per la pandèmia, amb una aposta clara del Grup de Teatre Lacetània per crear un espectacle inclusiu. Enguany s’ha establert una col·laboració amb l’associacio Amisol de Solsona, dedicada a l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual, per tal de fer pujar a l’escenari alguns dels integrants de l’entitat. En total, es faran tres funcions per Sant Esteve, Cap d’Any i el dia de Reis, al Teatre Comarcal. 

Francesc Boix, que juntament amb Elis Colell s’encarrega de la direcció dels Pastorets, destaca que seran cinc membres d’Amisol que formaran part del repertori d’actors, que sumen una cinquantena de persones. «El fet de col·laborar amb una entitat que treballa per la inclusió social a la comarca ha estat una oportunitat d’aprenentatge per a tots», apunta. 

Representació dels Pastorets al Teatre Comarcal Firmafoto

Representació dels Pastorets al Teatre Comarcal Firmafoto

Boix assenyala que és un any especial, tenint en compte que ja fa quaranta anys que el Grup de Teatre Lacetània està al capdavant dels Pastorets de Solsona, que anteriorment havien estat organitzats per altres associacions locals. També recorda que fa dos anys es va fer una versió dels Pastorets reduïda, a causa de la pandèmia, mentre que l’any passat el grup va decidir suspendre les funcions davant l’augment de contagis. 

En aquest sentit, posa en relleu la il·lusió per part dels participants de tornar a recuperar la tradició, amb algunes sorpreses, ja que enguany els espectadors podran escoltar cançons tradicionals dels Pastorets de Solsona i tornar-se a submergir en una història entranyable. 

Dues funcions amb música en directe, a Berga 

L’Agrupació Teatral La Farsa fa setmanes que treballa en el seu espectacle anual, que es representa a Berga des del 1900. El Bressol de Jesús, de Serafí Pitarra, torna a l’escenari del Teatre Municipal de Berga després de dos anys de suspensió per culpa de la covid. Els últims dos Nadal, La Farsa va apostar per mantenir viva la flama dels Pastorets amb un petit tast pels carrers de la ciutat.

Enguany l’espectacle torna amb més força que mai i amb una cinquantena d’actors que representaran algun dels personatges del repartiment. Els acompanyaran un centenar més de persones encarregades de fer els ballets de dimonis i pastors i coordinar la tramoia, la taquilla, perruqueria, vestuari i control tècnic. 

La principal novetat d’aquesta temporada és que la banda sonora de l’espectacle sonarà en directe gràcies a una orquestra formada per disset músics. La proposta va venir de la mà del músic berguedà Lluís Gual, segons han explicat fonts de La Farsa: «ens va fer la proposta d’interpretar la música dels Pastorets de Berga en directe i així poder pujar un esglaó més a nivell de qualitat». Els músics fa dies que assagen i preparen els més de quaranta temes que sonen en les dues hores de funció.

Dels cinc dies de Pastorets, només dos seran amb música en directe: el 25 de desembre i el 6 de gener. Els cors que acompanyen les cançons s’interpretaran també en directe gràcies al cor de veus blanques de l’escola de música. La resta de dies serà amb l’enregistrament que es va estrenar l’any 2017 gràcies a l’arranjament que del compositor berguedà, Sergi Cuenca.

Un altre dels principals canvis d’aquest any és l’eliminació del gènere a l’hora d’escollir el repartiment. Si be l’última temporada el Satan i el Sant Miquel ja va ser interpretat per actrius de La Farsa, enguany els papers de Garrofa, Pallanga i Jessé també seran representats per dones. Anna E. Puig, Maria Corominas i Tània Troya seran les encarregades de donar vida als tres pastors. Expliquen que «és tot un repte però que l’entomen amb una il·lusió molt gran». L’espectacle torna a estar dirigit per Marc i Francesc Marginet i Marc Corominas.

Funcions

Els Pastorets de Berga es representaran, com de costum, la nit del 25 de desembre a les 21.30h, i els dies 26 de desembre i 1, 6 i 8 de gener a les 17.30h. Les entrades es poden comprar a la pàgina web elspastoretsdeberga.cat.

Des de La Farsa conviden a tothom a tornar al teatre durant les festes de Nadal: «En primer lloc, per veure tots els canvis i novetats que s’han preparat; i en segon lloc, per mantenir viva una tradició molt arrelada a Berga». 

Saba nova al capdavant de «La Flor de Nadal» de l'Ametlla

Pastors adorant l’infant Jesús, als Pastorets del 2018

Pastors adorant l’infant Jesús, als Pastorets del 2018

Els Pastorets de l’Ametlla de Merola, La Flor de Nadal, de Francesc d’Assís Picas, tornen a engegar motors. L’engranatge s’ha posat en marxa amb la novetat que Moisès Boixadera ha deixat la direcció de l’espectacle després de més de vint anys al capdavant. Ara porten la batuta en equip set joves que s’han repartit les responsabilitats que comporta un muntatge de l’envergadura dels Pastorets de l’Ametlla, que mouen unes 140 persones.

Guillem Obradors, un dels que ha assumit càrrec, ha explicat que aquesta temporada l’obra seguirà el format habitual però que tenen canvis entre mans per a la propera: «Ens plantejarem escurçar una mica la durada dels Pastorets i donar-los un aire més modern». De moment, enguany s’estrenaran decorats i en destaca la recuperació de la Boca de l’Infern original.

La primera funció dels Pastorets de l’Ametlla de Merola serà el dia de Sant Esteve, 26 de desembre, a les 18h. I se’n faran tres més: els diumenges 8, 15 i 22 de gener a les 17h al teatre de la colònia. Les entrades es poden comprar al web ametllademerola.cat. Valen 15 euros i són gratuïtes amb el carnet del club Super3 fins a 15 anys.

Calaf: El repte d’uns Pastorets amb els cinc sentits

Calaf ja té a punt una nova edició dels Pastorets més emblemàtics del país. El teló de la sala Folch i Torres del Casal de Calaf es torna a aixecar aquest Nadal per oferir un espectacle més innovador en la part tècnica, però amb tota la iconografia clàssica i el text de Folch i Torres que es porta representant des de fa 97 anys. Amb el lema, Uns Pastorets per viure amb els cinc sentits. Serà el 25 de desembre a les 7 de la tarda, i el 6, 8, 15 i 22 de gener a dos quarts de 6.

El director dels Pastorets de Calaf, Eloi Fonoll, ha destacat a Regió7 la il·luminació, els efectes especials i els grans decorats que acompanyaran la interpretació dels més de cent actors i actrius. 

Entre les novetats, hi ha les coreografies dels dimonis, més foc i pirotècnia i nou vestuari pels àngels. L’any passat van ser els dimonis els que van estrenar roba.

La representació se situa al nivell de les produccions professionals, i pretén capbussar l’espectador de ple dins una història que recrea la condició humana a través de la personificació del bé i el mal. Eloi Fonoll ha expressat a aquest diari que «tot el que l’any passat va sortir normal pels problemes derivats de la covid, les baixes mèdiques, les mascaretes, aquest any anirà perfecte». 

El director ha considerat que «estem arribant a l’excel·lència, en matèria de so, llum, maquillatge». 

És el segon any que els Pastorets de Calaf es fan sota la direcció d’Eloi Fonoll. El director portava abans la batuta dels Pastorets infantils, motiu pel qual ha volgut incorporar els més joves en aquesta representació. Eloi Fonoll ha apuntat que en aquestes dues últimes edicions «hi ha hagut un canvi generacional molt positiu». Això, ha valorat, permet incorporar escenes amb famílies de pastors que «s’integren molt bé» amb la veu, l’expressió i els gestos.

Actualment, als Pastorets de Calaf hi ha 130 intèrprets i un equip tècnic format per 70 persones «amb un mèrit brutal», segons el director. Al setembre, es va fer un càsting obert a tothom i s’han incorporat 25 persones. Tots els personatges tindran dos actors que els interpretaran. 

Fonoll ha fet èmfasi, a més, en el treball que hi ha darrere del Ball dels Dimonis, que es canvia cada any. Enguany, s’han confeccionat artesanalment dos dracs.

El director ha avançat que hi haurà sorpreses que de moment vol mantenir en incògnita, per exemple a les calderes de l’infern i al final de l’obra. Un cop acabada la representació es convidarà a tots els espectadors a fer un mos amb botifarra, «perquè sigui un dia rodó», ha sostingut Fonoll.

Els Pastorets solidaris d’Igualada

Els Pastorets d’Igualada tindran una primera funció dedicada a La Marató de TV3, per les malalties cardiovasculars. Aquesta es farà aquest diumenge 18 de desembre a les 6 de la tarda i serà la versió reduïda, de dues hores. 

Francesc Ferrer, director del grup de teatre, ha valorat positivament a Regió7 la iniciativa per la qual es donarà la recaptació de la preestrena a aquesta causa solidària. En Lluquet i en Rovelló, juntament amb Satanàs i Llucifer, i tots els personatges, alçaran el teló en tres funcions més: el dilluns 26 de desembre, a les 6 de la tarda, i els diumenges 8 de gener i 15 de gener, a tres quarts de 12 del migdia. La de Sant Esteve serà la tradicional sessió llarga de tres hores, mentre que les altres seran les reduïdes, de dues hores. 

Els Pastorets d’igualada en una imatge d’arxiu

Els Pastorets d’igualada en una imatge d’arxiu

A Igualada el programa d’actes del Nadal no seria el mateix sensePastorets al Teatre Municipal l’Ateneu. Segons Francesc Ferrer, actualment tenen «més èxit» les funcions curtes perquè a la ciutat ha arrelat el costum d’assistir a les matinals de diumenge de la Xarxa de Teatre Infantil. 

Enguany farà 63 anys ininterromputs que l’Esbart Igualadí representa el conte de Josep Maria Folch i Torres. Ferrer ha recordat que van resistir l’embat de la Covid el 2020 amb una enginyosa barreja de directe i vídeos. «Tots els personatges els tenim doblats o triplicats, i això també va ajudar molt l’any passat», ha dit.

Un tret característic de la proposta són les coreografies. L’agrupació folklòrica igualadina s’encarrega dels balls dels dimonis de l’infern i del ballet popular. A més, hi participen Els Diables d’Igualada, incloent el drac en una de les escenes. Entre 110 i 120 persones fan possible l’espectacle.

stats