Un de cada tres consumidors assegura que pren aliments que han sobrepassat la data de caducitat, si no han passat molts dies, segons un estudi de la Confederació Espanyola d'Organitzacions de Mestresses de Casa, Consumidors i Usuaris (CEACCU) sobre els canvis en els hàbits de compra i de consum.

En l'estudi s'avalua el grau d'informació dels consumidors sobre determinades qüestions, com la possibilitat d'ampliar la data de caducitat dels aliments o el "fals mite" que "no passa res" per consumir un aliment passat de data, cosa que realment, segons la confederació, pot ser "molt perillós".

L'estudi, realitzat mitjançant enquesta a 750 famílies, constata una dada "més que preocupant " per CEACCU , que un de cada tres consumidors diu usar, "si no han passat molts dies", els aliments que han sobrepassat la data de caducitat (diferent a la de "consum preferent") quan haurien de rebutjar perquè en caducar han deixat de ser segurs.

Gairebé tots els consumidors (el 92 %) consulta la data marcada en els aliments, però hi ha importants mancances a l'hora de distingir entre la data de caducitat i de consum preferent.

El 39 % dels enquestats no és capaç d'assenyalar la resposta correcta en ser preguntats pel significat de la data de caducitat d'un aliment, que de superar-se "deixa de ser segur i no hem consumir-los".

Menys confusió hi ha sobre "consum preferent" ja que només un 9% marca la resposta incorrecta.

No obstant això, només una quarta part dels consultats és conscient que, encara que no hi hagi risc en consumir els productes que superin aquesta data, si hi ha pèrdua de qualitat .

Sobre l'impacte en els preus, el 89% considera que és una obligació legal vendre aliments només dins de les dates de consum i no han de costar més.

L'estudi també revela que la crisi econòmica i la caiguda en la renda ha modificat substancialment el "carro de la compra" dels espanyols: el 61 per cent s'han vist obligats a modificar les seves pautes per racionalitzar o reduir el consum i la despesa en aliments.