Ana Iglesias, la "riallera i discreta" empresària madrilenya de 24 anys, ha guanyat aquesta matinada Masterchef 8 amb un menú d'homenatge a l'origen argentí de la seva família que va acomiadar una edició marcada per la pandèmia, que va obligar a suspendre la gravació del programa i confinar els concursants.

"Els somnis es compleixen", ha dit la guanyadora en obtenir el títol, que comporta la publicació del seu llibre, un màster en el Basque Culinary Center i 100.000 euros en metàl·lic.

En segon lloc, s'ha classificat Andy García, advocat madrileny de 26 anys que es va guanyar els apel·latius d'"estrateg" i "pollet", amb un menú basat en la seva evolució en el programa, i en tercer lloc Iván Mariñas, entrenador corunyès de 38 anys, el "contestador" i "cavallet guanyador" de jutge Pepe Rodríguez, que va elaborar un menú molt gallec.

Aquest Masterchef 8 va començar amb un lliurament especial batent rècord amb 18 aspirants, però ningú vaticinava que anava a ser-ho encara més per l'estat d'alarma decretat davant la covid-19, que va comportar la suspensió de l'enregistrament i mantenir els aspirants confinats en una casa i separats de les seves famílies, parelles i amics.

Però també per un èxit d'audiència que s'ha vist enfosquit per les crítiques a una deriva més cap a l'espectacle que a la gastronomia amb l'elecció de concursants (com Saray, transsexual gitana que es va atrevir a servir el jurat una perdiu sense plomar) o la promoció d'enfrontaments ("galls" i "pollets") o de relacions amoroses (els finalistes Luna i Alberto).

En una edició en què va deixar petjada la veterana Juana per la seva humilitat i domini de la cuina tradicional -com a convidada a la final va anunciar que publicarà un llibre de "cuina econòmica i d'aprofitament" - Ana es va imposar en la primera final a tres dels vuit anys del concurs, amb un menú que evocava les seves dues passions: la cuina i la joieria.

Va començar amb un aperitiu en dues seqüències compost per ostra amanida amb greix, perla de la seva aigua i aire de xampany, i consomé de pernil amb aire de meló; va continuar amb un colomí amb pasta wanton, cremós dels seus interiors i puré de cireres, de Joan Roca, del triestrellat del Celler de Can Roca (Girona), va dir que era "un plat tres estrelles Michelin", i va tancar amb un "alfajor" desconstruït en homenatge a l'origen argentí de la seva família.

"Has fet un menú intel·ligent, has aconseguit trenar la cuina i l'orfebreria d'una manera impecable, i tens un valor important vinculat a la cuina que és la generositat", va dir Roca, convidat com a jutge a aquesta gran final, en la qual el jurat del programa va destacar la "humilitat" i "progressió" de la guanyadora.

Al marge d'enfrontaments i protagonismes, Ana -qui va aconseguir la jaqueta curta classificatòria la setmana passada- es va imposar a Ivan, a qui el jurat sempre li va retreure el seu caràcter "contestador" davant les crítiques, Andy, que va acabar el concurs amb la decisió de canviar la toga per la jaqueta curta per obrir el seu propi restaurant a Madrid "per a una clientela exclusiva", el que no li va enlairar de l'adjectiu de "pretensiós" que Jordi Cruz li va penjar des dels inicis. Aquesta final va començar amb una dura prova: seguir el cuiner més estimat de parla hispana, el guipuscoà Martín Berasategui (dotze estrelles Michelin), per elaborar un dels seus clàssics, l'amanida de moll de l'os de verdura crua, llamàntol, amb esferificació de piparra i crema d'enciam de caseriu, escuma de fonoll i vinagreta d'all rostit.